Russiske reinsdyrgjetere fant tvillingen til mystisk hull ved «verdens ende»

Gir forskerne svarene de lette etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Tidligere i sommer skrev Dagbladet om et gigantisk hull som hadde åpenbart seg i Yamal i Sibir. Yamar betyr «verdens ende» på det lokale, og hullet skapte oppstuss og oppmerksomhet verden rundt.

Nå har reinsdyrgjetere i området i en av Russlands nordligste regioner funnet et nytt hull, bare rundt 30 kilometer fra det første mysteriehullet.

Gir svar Årsaken til at bakken åpnet seg var ikke kjent i tida etter oppdagelsen, og det er en rekke geologiske prosesser som kan stå bak et såkalt synkehull. De oppstår nå og da omkring i verden, men vanligvis i langt mindre omfang.

Da det første hullet ble funnet, lå anslagene på at det var 80 meter bredt. I ettertid har målinger vist at det er rundt 50 meter bredt og 70 meter dypt, skriver Moscow Times. Det nye hullet skal være betydelig mindre, ifølge en lokal tjenestemann, men dets form og innhold er nærmest identisk det forrige hullet.

Ifølge den engelskspråklige avisa skal begge hullene ha blitt dannet i løpet av de siste åra, og begge har en base av en fryst innsjø.

I begge hullene er det både is og snø, og det er trolig den globale oppvarmingen som har ført til dannelsen av de massive hullene.

Champagnekork Selv om området er såkalt tundra, og i utgangspunktet har permafrost - altså frosset grunn hele året - har dette endret seg de siste åra.

- Global oppvarming har ført til dramatisk smelting av isen under grunnen. Dette har trolig frigjort gass, noe som har ført til en reaksjon som minner om den når en champagnekork popper, sier en forsker ifølge avisa.

Ifølge NPR.org er dette området svært ungt i geologisk forstand, og hjem til store gassforekomster. En eksplosjon kan være en forklaring, melder nettstedet. Åstedet ligger blant annet bare 30 kilometer fra det store gassfeltet Bovanenkovo.

En annen mulighet, ifølge dr. Chris Fogwill - en polarforsker ved University of New South Wales - er restene av et arktisk fenomen kalt pingo. Dette er en liten bakketopp som dannes av en iskjerne som presser seg oppover i jordlaget.

Isen kan til slutt dytte seg gjennom, smelte og etterlate et krater.

- Dette vil åpenbart være en svært ekstrem versjon av noe slikt. Vi kan bare finne ut hva som skjedd ved å dra dit, sier Fogwill til den australske avisa Sydney Morning Herald.