HOLDES FANGET: Spekkhoggere og beluga-hvaler har blitt holdt fanget av russiske selskaper i Stillehavet. Foto: Shutterstock
HOLDES FANGET: Spekkhoggere og beluga-hvaler har blitt holdt fanget av russiske selskaper i Stillehavet. Foto: ShutterstockVis mer

Etterforsker «hvalfengsler»::

Russiske selskaper beskyldes for å fengsle hvaler som selges til Kina

- Forkastelig praksis vi må komme til livs.

Russiske påtalemyndigheter etterforsker hvorvidt mer enn 100 hvaler har blitt fanget på ulovlig vis i små innhegninger på Russlands stillehavskyst.

Ifølge russiske medier skal elleve spekkhoggere og 90 hvithvaler ha blitt holdt fanget i det lokale medier har kalt et «hvalfengsel», i ei bukt på stillehavssiden, nær byen Nakhodka sør i Russland.

Hevder de selges til Kina

Ifølge den russiske avisa Novaja Gazeta er dette det høyeste antallet hvaler som noen gang har blitt holdt fanget i små, midlertidige innhegninger. Noen av dem skal ha vært fanget siden juli.

Ifølge Telegraph hevder aktivister at hvalene også selges til kinesiske akvarier, til tross for at det ikke er tillatt å fange slike dyr til annet enn vitenskapelig bruk.

Mandag publiserte lokale russiske medier en video av en kran som løftet en hval inn i en tank på land, og rapporterte videre om at dyrene ble forberedt for transport til en ukjent destinasjon.

SPEKKHOGGER: Kari Schibevaag er ute og padler da dette synet plutselig møter henne. Video: Kari Schibevaag Vis mer

Fikk tillatelse til spekkhoggerfangst

I sommer ba påtalemyndigheten Russlands innenriksdepartement om å åpne en svindelsak mot fire ikke navngitte selskaper, som skulle ha fått tillatelse til å fange ti spekkhoggere til bruk i utdanning i 2012-2015. Men sju av dem ble solgt utenlands.

Ifølge Telegraph eksporterte de fire selskapene som leier innhegninger 13 spekkhoggere til Kina mellom 2013 og 2016. De skal også ha fått tillatelse til å fange 13 spekkhoggere i år. Men påtalemyndigheten i Vladivostok undersøker for tida dokumentene som viser tillatelsene, for å finne ut hvorvidt spekkhoggere og hvithvalene faktisk ble fanget til bruk i utdanning og forskning.

Hvalfengselet ser ut til å ha blitt strengt bevoktet mens fangsten har pågått. Ifølge Telegraph forsøkte dyrerettsaktivist Nina Zyryanova å ta bilder av noe av driften forrige uke. Hun hevder overfor politiet at vakter tok kameraet hennes og tok med seg minnekortet.

Hvaler er visstnok en populær vare i Kina. Dyret kan selges for over seks millioner dollar - nærmere 50 millioner norske kroner, til havparker. Det finnes mer enn 60 havparker i Kina, og flere er under oppbygging.

- Forkastelig praksis

Fredrik Myhre, marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, presiserer at han ikke kjenner til denne konkrete saken, men uttaler seg på generelt grunnlag:

- Hvis baktanken er å fange inn ville dyr som dette, som er født frie, for å eventuelt leve livet sitt i fangenskap, så er dette en forkastelig praksis vi må komme til livs, sier Myhre til Dagbladet.

Han peker på at det ikke er lov til å jakte spekkhoggere, og at den lovlige jakten på hvithvaler er regulert. Myhre sier det ikke finnes noe internasjonalt lovverk som tillater fangst av dyr til bruk i underholdning. Samtidig påpeker han at ulovlig fangst og fiske er en av de fire største truslene verdenshavene står overfor.

- Bare siden 1970 har havet mistet hele 36 prosent av mengden dyreliv som fantes der da. Det er spesielt temperaturøkning og havforsuring, marin forsuring, ulovlig fiske og ødeleggelse av leveområder som står bak det store tapet, sier Myhre.

- Stressende

Veterinær ved Havforskningsinstituttet, Kathrine Ryeng, sier til Dagbladet at hun ikke kjenner til det konkrete tilfellet i Russland, men sier på generelt grunnlag at å plassere ville dyr i fangenskap uansett vil føre til at dyrene blir stresset.

- Dette er også flokkdyr, og det vil jo uansett være stressende å ikke komme seg ut. Det er også snakk om intelligente dyr, så de vil oppleve at dette er rart.

Også Myhre i WWF peker på at fangsten vil være svært stressende for spekkhoggere og hvithvaler.

- Dette er hvalarter som ferdes over store avstander, og som fra naturens side levere i større og mindre flokker. De er vant til å svømme over enorme områder. Hvalene har også et aktivt sosialt liv. Det å bli fanget i et fengsel, som dette i praksis blir, har de ikke gjort noe for å fortjene. Hvis det er tilfelle det de russiske myndighetene nå etterforsker, så må de få stanset den typen fangst. Både dem som driver med fangsten og eventuelle bakmenn som sitter bak og tjener penger må stilles til ansvar.

- Er dette vanlig?

- Det forekommer nok dessverre langt oftere enn folk tror. Både når det gjelder hvaler og delfiner, men også for eksempel for fargerike fisk på korallrev. Dyr som brukes i offentlige akvarier og i underholdningsparker rundt om i verden, men også fisk i akvarier folk kan ha hjemme kan stamme fra ulovlig fangst og fiske.

Ryen i Havforskningsinstituttet mener det også er kritisk hvordan dyrene har blitt fanget, og hvordan de blir fraktet videre.

- Hvithvalen er jo en høyarktisk art og lever i nordområdene, så dette kommer også an på transporten ned til fangenskapet. Men å komme i et nytt miljø vil også oppleves stressende, forteller hun.