Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske skip slo av sporesignalet i flere dager. Anklages for å ha levert olje til Nord-Korea

Russland nekter for å ha brutt FN-sanksjonene.

TRENGER OLJE: Kim Jong-uns regime har et desperat behov for olje - både for å drive atomprogrammet framover, men også til å holde samfunnshjulene i gang. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
TRENGER OLJE: Kim Jong-uns regime har et desperat behov for olje - både for å drive atomprogrammet framover, men også til å holde samfunnshjulene i gang. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en lengre artikkel hevder flere etterretningskilder overfor nyhetsbyrået Reuters at russiske skip gjentatte ganger har levert olje til Nord-Korea, i strid med de strenge FN-sanksjonene mot handel med det lukkede diktaturet. Russerne nekter for at det har skjedd noe brudd.

- Skipene smugler russisk drivstoff fra russiske havner i Det fjerne østen til Nord-Korea, sier en av de anonyme kildene, som jobber i vestlig etterretning.

Det russiske utenriksdepartementet sier i en erklæring fra det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti at Russland overholder sanksjonene mot Nord-Korea, uten å drøfte hvorvidt olje er blitt overført eller ei. Ifølge AP peker de på at sanksjonene ikke innebærer et totalforbud mot oljeeksport til landet.

TRENGER DRIVSTOFF: Den interkontinentale ballistiske raketten Hwasong-15 er spydspissen i Nord-Koreas atomprogram. Men raketten har et stort drivstofforbruk - nettopp derfor har FN innført strenge restriksjoner på eksport av olje til landet. Foto: KCNA / AP / NTB Scanpix
TRENGER DRIVSTOFF: Den interkontinentale ballistiske raketten Hwasong-15 er spydspissen i Nord-Koreas atomprogram. Men raketten har et stort drivstofforbruk - nettopp derfor har FN innført strenge restriksjoner på eksport av olje til landet. Foto: KCNA / AP / NTB Scanpix Vis mer

USA ber i en uttalelse om at Russland og andre FN-medlemsstater «strengt innarbeider» sanksjonene.

- Det fins ikke noe bevis for at dette støttes av den russiske stat, men disse russiske skipene gir ei livline til nordkoreanerne, sier en annen europeisk sikkerhetskilde til Reuters.

Vil stanse atomprogrammet

FNs sikkerhetsråd har siden 2006 innført strengere og strengere sanksjoner mot Nord-Korea, hovedsakelig på grunn av landets atomprogram, som anses å være en trussel mot stabiliteten i Asia. Tilgang på drivstoff er helt nødvendig bl.a. som drivstoff i langdistanserakettene Nord-Korea har under utvikling, og i samfunnslivet for øvrig.

Seinest i september ble resolusjon 2375 vedtatt av Sikkerhetsrådet, som direkte respons på Nord-Koreas sjette atomprøvesprengning ei drøy uke i forveien. Sanksjonene er nedfelt i norsk lov.

Resolusjonen reduserer eksporten av olje til landet med ca. 30 prosent, og fører for øvrig til at alle utenlandsarbeidende nordkoreanere blir tvunget til å returnere hjem når visaene deres utløper.

Sanksjonene kom i stand etter en hard dragkamp mellom USA på den ene siden og Russland og Kina på den andre. Mens president Donald Trump ville stoppe oljeeksporten helt, gikk de to andre landene bare med på en reduksjon.

Seilte direkte

Ifølge Reuters' kilder skjedde overføringene av olje i oktober og november. Mens nordkoreanske skip før de siste sanksjonene seilte direkte fra østrussiske havner og hjem med olja - på tross av å ha oppgitt andre destinasjoner i dokumentene - skjer overføringene nå til havs, fra skip til skip.

Skip har sendere om bord som gjør det mulig å spore bevegelsene via satellitt. Bevegelsene kan følges bl.a. på sider som VesselFinder.

Men Reuters har avdekket at en russisk tanker som forlot Vladivostok 15. oktober, med 1600 tonn olje om bord, slo av senderen i flere dager og seilte ut i åpent hav. Ifølge den ene sikkerhetskilden overførte skipet i løpet av disse dagene olje til et skip under nordkoreansk flagg - som for øvrig slo av sin sender i august.

Eieren av det russiske skipet benekter at fartøyet hadde kontakt med nordkoreanere til havs, men rederiet sier også at de er ukjente med at det skulle levere drivstoff til japanske fiskebåter, som oppgitt i dokumentene.

To andre russiske skip gjorde liknende manøvrer i oktober og november - de seilte ut i åpent farvann fra havnebyene Slavjanka og Nakhodka, og slo av senderne sine.

BLE BORDET: Det Hongkong-registrerte skipet «Lighthouse Winmore» ble bordet av sørkoreanske myndigheter tidligere i uka, anklaget for å ha overført olje til Nord-Korea. Foto: Hyung Min-woo / Yonhap / AP / NTB Scanpix
BLE BORDET: Det Hongkong-registrerte skipet «Lighthouse Winmore» ble bordet av sørkoreanske myndigheter tidligere i uka, anklaget for å ha overført olje til Nord-Korea. Foto: Hyung Min-woo / Yonhap / AP / NTB Scanpix Vis mer

Anklager mot Kina

Også Kina anklages for å bryte sanksjonene. Torsdag uttalte USAs president Donald Trump frustrasjon etter at et Hongkong-registrert skip ble stanset av sørkoreanske myndigheter, som mener å ha bevis for at fartøyet overførte olje til et nordkoreansk skip.

Kinesiske myndigheter avviste anklagene, og sier de fullt ut respekterer sanksjonene, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!