Russiske soldater frykter nytt blodbad

Mens granatene hagler over Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, står mange tusen russiske soldater i utkanten av byen og venter på ordren de frykter mest av alt: Storm Groznyj!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist gang den ordren ble gitt, var nyttårsaften 1994. 6000 russiske rekrutter ble sendt inn, og minst 1000 av dem lå døde tilbake da russerne måtte trekke seg ut noen dager etterpå. Stormingen av Groznyj var et blodbad uten like.

Forbereder angrep?

Forsvarsminister Igor Sergejev gikk denne uka likevel langt i å antyde at russerne igjen forbereder et stormangrep på Groznyj.

- Russland vil ikke bare frigjøre Groznyj fra terroristene, men også hele resten av Tsjetsjenia, sa Sergejev ifølge nyhetsbyrået Interfax. En «frigjøring» av Groznyj kan neppe skje på noen annen måte enn at byen stormes.

Statsminister Vladimir Putin har lovet at den militære operasjonen som nå foregår ikke skal bli noen gjentakelse av den forrige krigen, som varte i mer enn to år og krevde 80000 liv.

I 1994 var det utrente rekrutter som ble sendt inn i Groznyj. Putin har lovet at slike soldater denne gangen ikke skal til fronten, men russisk presse har brakt mange historier om 18- 19-åringer i området som sier at de knapt nok har skutt på blink.

Bevegelige likkister

For fem år siden ble de unge rekruttene sendt inn i armerte kjøretøyer, og var et lett bytte for tsjetsjenere med anti-tanksvåpen. De russiske tanksene ble døpt «bevegelige likkister». Den franske fotografen Patric Chauvel var i sentrum av Groznyj 1. nyttårsdag. Han forteller:

- Tsjetsjenerne skjøt den første tanksen, som på kort tid var en utbrent metallhaug. Russerne i tanksene bak løp ut av sine kjøretøyer, og løp inn i nærmeste hus. Det en sinnssyk kattens lek med musa, med unge russiske gutter som gjemte seg, og tsjetsjenere som jaktet på dem med sverd, kniver og skytevåpen.

Flere av de tsjetsjenske soldatene gikk i nærkamp med det tradisjonelle krumme sverdet hevet. Mange av de russiske soldatene ble funnet med avkappede hoder og hender.

<B>BÆRER DATTEREN:</B> Denne mannen klarte å krysse grensa til Ingusjetia. Så mange som 500 flykninger pr. time krysset i går grensa.