Russiske støyangrep mot Norge:
- Farlig

Som statsminister sa Erna Solberg at hun hadde fått bukt med russiske støyangrep mot norsk luftfart. Men aldri har det vært så mange angrep som nå.

STØYANGREP: Her demonstrerer det russiske forsvaret hvordan en R-330Zh Zhitel-jammer kan brukes til å blokkere GPS-signalene i en gitt radius fra senderne. En slik jammer kan være en av støykildene til luftfarten i Nord-Norge. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / mil.ru / Wikimedia Commons
STØYANGREP: Her demonstrerer det russiske forsvaret hvordan en R-330Zh Zhitel-jammer kan brukes til å blokkere GPS-signalene i en gitt radius fra senderne. En slik jammer kan være en av støykildene til luftfarten i Nord-Norge. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / mil.ru / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Passasjerfly i Nord-Norge opplever stadig å miste GPS-signalene som flyene navigerer etter. Årsaken er støyangrep fra Russland – og aktiviteten øker kraftig.

- Denne støyen har sin kilde øst for grensa i Øst-Finnmark, og det er ikke snakk om en legitim aktivitet, sier senioringeniør Nicolai Gerrard i seksjon for tilsyn og veiledning i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til Dagbladet og Kommunal Rapport.

Norske myndigheter mener at det er russiske aktører som står bak blokkeringen av GPS-signalene. Selv om luftfarten har alternative navigasjonssystemer å sette inn, er tap av GPS-signaler et alvorlig sikkerhetsavvik – som eksempelvis kan forårsake alvorlige ulykker.

- Det er dessverre en velkjent problemstilling at Russland med hensikt driver med GPS-jamming, også rettet mot Norge. Denne aktiviteten er direkte farlig, og i kan i verste fall forårsake alvorlige ulykker, for eksempel i sivil flytrafikk, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

Solbergs påstand

Dagbladet og Kommunal Rapport har bedt om innsyn i samtlige registreringer av GPS-bortfall for norsk sivil luftfart siden 2017 både hos Luftfartstilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet. Tallene spriker noe de siste to årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.