VIL IKKE GI SEG: Ukrainske soldater utenfor militærbasen i Belbek, nær Sevastopol. Foto: REUTERS/VASILIY FEDOSENKO/NTB SCANPIX
VIL IKKE GI SEG: Ukrainske soldater utenfor militærbasen i Belbek, nær Sevastopol. Foto: REUTERS/VASILIY FEDOSENKO/NTB SCANPIXVis mer

Russiske styrker omringer ukrainsk flybase på Krim

Russiske styrker har omringet en ukrainsk flybase på Krim-halvøya og gitt soldatene en time til å overgi seg, ifølge en ukrainsk offiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Flybasen ligger i Belbek i nærheten av havnebyen Sevastopol, melder NTB.

- De russiske styrkene ved vår flyplass ga oss en time på å overgi oss, hvis ikke vil de begynne å storme oss, sier Oleg Podovalov, som er nestkommanderende ved basen. - Vi drar ingen steder. La oss se hva denne stormingen består av, sier han.

Fristen gikk ut klokka 13.30, men en knapp time senere var det fortsatt ingen tegn til at russiske soldater var i ferd med å gå inn i basen, skriver NTB.

- Vil skyte i luften Den ukrainske kommandøren ved basen sa de tjuetall soldatene vil skyte i luften hvis de blir angrepet, melder BBC. Han sier til BBC at de har ventet i flere dager på ordre fra Kiev, men at de ikke har fått noen.

Ukrainas forsvarsjef nekter for dette, og sier at alle militære enheter har fått klare orde om hva de skal gjøre hvis de blir angrepet.

Ukrainsk kontroll Fortsatt vaiet et ukrainsk flagg ved basen, som er en av få militærbaser som fortsatt er under ukrainsk kontroll etter at Russland annekterte halvøya.

Lørdag kom det også melding om at om lag 200 prorussiske demonstranter stormet en ukrainsk luftforsvarsbase vest på Krim-halvøya. Basen ligger i byen Novofedorivka. Demonstrantene oppgis å være ubevæpnet. De brøt seg inn på basen og begynte å knuse vinduer, ifølge journalister fra nyhetsbyrået AFP. Soldatene på basen barrikaderte seg inne i bygningen og kastet røykbomber mot demonstrantene.