Russiske tollere tok norsk bakeri

TROMSØ (Dagbladet): Russiske tollere har tatt beslag i det norske bakeriutstyret som skulle forsyne Murmansk med ferskt brød. Tollkrøllet rammer også den norske humanitære innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tror vi har gjort alt riktig, og kan bare vente og håpe, sier Kåre Ramberg i Pomor Plus, det norsk-russiske bakeriet som er blitt et nokså ensomt fyrtårn i rekken av mislykkede Barents-satsinger.

Utenriksminister Knut Vollebæk besøkte bakeriet i Nikel i vår, og var strålende fornøyd både med wienerbrødene og bedriftens optimistiske og tålmodige satsing.

Tollkrøll

Vollebæk engasjerte seg i knoppskytingen i storbyen Murmansk, og det ble gitt støtte til etableringen i den norske næringsparken.

Nå har alt stoppet opp, og det er usikkert når det vil dufte av ferske kaker fra betongbygget i det slitte industriområdet. Bedriften har også fått midler til å bake brød som skal leveres gratis til fattige og nødlidende på Kolahalvøya. Derfor rammer tollkrøllet også den norske humanitære innsatsen i nabolandet.

Kåre Ramberg er oppgitt over den byråkratiske muren som er reist ved grensa.

De russiske tollerne mener at det skal betales avgift for produksjonsutstyret. Nordmennene forholder seg til en lov med høyere rang som gir fritak for slik avgift.
- Problemet er også at tollerne ikke sier eksakt hva de krever. Vi blir selvsagt frustrerte, men er ikke inne på tanken om å gi opp. Håpet er ennå å komme i gang med produksjonen før jul, sier Ramberg.

Arrestert i Nikel

Sjøl ikke en arrestasjon i Nikel nylig får Kirkenes- mannen til å sky Russland.
- Fire politimenn stormet inn i leiligheten og satte kalashnikovene i magen min. Med blålys og i full fart bar det til politistasjonen, forteller Ramberg.

Årsaken viste seg å være at nordmannen hadde utløst alarmen i leiligheten.
- Leiligheten har vi disponert i flere år. Og ingen hadde informert oss at det var montert alarm der, sier Kåre Ramberg.

Politibetjentene hadde ikke fullmakt til å løstlate ham før en fullmektig hadde vurdert situasjonen. Det tok noen timer.

- I Russland må en være forberedt på alt, konkluderer bakerisjefen.