Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske transportfly skal ha landet i Simferopol

Ukrainske Pravda melder om at det har landet fem russiske militære transportfly i Simferopol på Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL (Dagbladet): Fem transportfly har akkurat landet på flyplassen i Simferopol fredag ettermiddag, skriver avisa Ukrainske Pravda som har snakket med øyenvitner.

Det skal tidligere ha landet ti russiske helikopter av typen MI-24 på den samme flyplassen. Pansrede russiske kjøretøyer er observert på veien mellom Sevastopol og Simferopol på Krimhaløya fredag ettermiddag av en AP-journalist.

SISTE: Rundt klokken 18.40 fredag kvelde meldte nyhetsbyrået Interfax at flyplassen i Simferopol ikke vil ta mot fly som kommer fra hovedstaden Kiev. Like etterpå melder de at luftrommet over Simferopol nå er stengt. Også flyplassen Belbek utenfor Sevastopol er stengt for sivil trafikk.

RUSSISK: Dette russiske krigsskipet kontrollerte innseilingen til den ukrainske byen Balaklava fredag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
RUSSISK: Dette russiske krigsskipet kontrollerte innseilingen til den ukrainske byen Balaklava fredag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Russland er ifølge avtalen med Ukraina om den russiske Svartehavsflåten, som har sitt hovedkvarter i byen Sevastopol, forpliktet seg til å notifisere ukrainske myndigheter om troppeforflytninger. Det er uklart om det er gjort, men fra de nye myndighetene i Kiev kom det tidligere i dag en erklæring om at alle russiske troppeforflyttelser på Krim ville bli sett på som en fientlig handling. Det ble observert et dusin pansrede kjøretøyer langs veien med russiske flagg, og 10 lastebilder med soldater og utstyr, melder AP.

Stor militær aktivitet Tidligere på dagen observerte Dagbladet flere russiske militære kjøretøyer langs veien på tur til flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol, og aktiviteten med militære kjøretøyer var mye større enn normalt, sier kilder tl Dagbladet. Selve flyplassen Belbek var overtatt av personer i uniformer. Disse var ikke nødvendigvis russiske, selv om deres lojalitet var til Russland, men deres identitet og bakgrunn er foreløpig ukjent.

I havna i byen Balaklava som ligger like ved Sevastopol, lå et russisk krigsskip som for alle praktiske formål blokkerte havna tidligere i dag.

Flyplassen i Simferopol skal fungere som normalt, med unntak av at det er mange uniformerte og bevæpnede soldater inne i terminalbygningen og rundt flyplassen.

Økt spenning Den politiske spenningen på Krim økte ut over dagen. Men i hovedstaden Kiev kunne de nye makthaverne bare sitte å se på det som skjedde. Det er Russland som har de militære musklene på Krim, selv um Ukraina også har militær tilstedeværelse på halvøya. I løpet av dagen idag har Krim sakte men sikkert sklidd ut av kontroll for de nye ukrainske myndighetene i Kiev. På Krim er 58 prosent av befolkningen er etniske russere, 25 prosent ukrainere, og 12 prosent Krim-tatarer.

Saken oppdateres.

TOK FLYPLASSEN: Flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol ble sperret av bevæpnede soldater fredag. Soldatene var ikke russiske, og deres identitet og bakgrunn er foreløpig ukjent. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TOK FLYPLASSEN: Flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol ble sperret av bevæpnede soldater fredag. Soldatene var ikke russiske, og deres identitet og bakgrunn er foreløpig ukjent. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hele Norges coronakart