Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiskfødt mangemillionær trolig til makten i Litauen

Den russiskfødte mangemillionæren Viktor Uspaskitsj og hans nydannede Arbeiderparti lå mandag an til å overta regjeringsmakten i Litauen. Partiet så ut til å ha vunnet en klar seier i valget på nasjonalforsamling dagen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da omtrent halvparten av stemmene var talt opp, hadde Arbeiderpartiet fått vel 30 prosent av stemmene. Statsminister Algirdas Brazauskas' koalisjon av sosialdemokrater og sosialliberale lå an til rundt 20 prosent.

Ytterligere fire grupperinger så ut til å greie sperregrensen: Fedrelandsforbundet, tidligere president Rolandas Paksas' valgallianse, det sentrum-venstreorienterte valgforbundet mellom Bondepartiet og Nydemokratene, samt Liberal sentrumsunion.

Koalisjon?

Allerede før valgresultatet var klart, sa statsminister Brazauskas at han ønsket å fortsette som regjeringssjef. Han trodde dette vil bli mulig, hvis Uspaskitsj og hans Arbeiderparti går med på en koalisjon som fortsetter å styre Litauen stort sett etter dagens kurs.

- Politikken må bli den samme eller nesten den samme, sa Brazauskas til det svenske nyhetsbyrået TT. Men Uspaskitsj framholdt ifølge franske AFP at hans mål er en regjering der Arbeiderpartiet styrer Litauen alene.

- Hvis vi likevel skal få en koalisjon, er det de andre partiene som må tilpasse seg vårt program, sa han. Uspasktisj tilføyde at han personlig ikke har som mål å bli statsminister, selv om han heller ikke utelukker at han kan bli ny regjeringssjef.

Korrupsjon

Tretten år etter at Litauen ble selvstendig fra Sovjetunionen og et halvår etter at landet fikk EU-medlemskap, kjemper Litauen fortsatt med utbredt fattigdom. Det siste året har landet vært rystet av en serie korrupsjonsskandaler.

Politikerforakt antas å være en forklaring på søndagens svært lave valgdeltakelse. Til tross for sol og strålende høstvær, lå frammøtet helt nede på 45 prosent, meldte Stockholm-avisen Dagens Nyheter fra Litauens hovedstad Vilnius mandag.

Alminnelig valgtretthet kan også være en forklaring, tilføyde avisen. Søndagens valg var faktisk det fjerde i Litauen hittil i år, og om to uker venter et femte, da velgerne skal gå til urnene igjen i annen og avgjørende omgang i valget på nasjonalforsamling.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media