Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi:

Russland: - Kan ha drept IS-lederen

Russiske myndigheter tror IS-sjefen kan ha blitt drept i et luftangrep utenfor terrorgruppas «hovedstad» Raqqa i Syria.

IS-LEDER: Ny informasjon om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi avslører detaljer om hans personlige liv, og hvordan han ble leder av terror-organisasjonen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi kan ha blitt drept i et luftangrep i slutten av mai. Det sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse, gjengitt av nyhetsbyrået Tass.

Myndighetene jobber nå med å få en endelig bekreftelse på om han var blant de drepte i luftangrepet.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

Luftangrepet, som ble gjennomført natt til 28 mai, skal ha rammet en kommandopost der flere IS-ledere møttes for å diskutere mulige evakueringsruter fra IS-hovedstaden Raqqa.

- Ifølge informasjon, som vi nå jobber med å få bekreftet gjennom en rekke kanaler, var IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi blant de som ble drept i angrepet, heter det i uttalelsen fra forsvarsdepartementet.

Få livstegn

Det samme ble meldt i en rekke ubekreftede meldinger fra syrisk statlig media i helga. De hevdet da at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har blitt drept i et luftangrep i landet. Meldingen fra det russiske forsvarsdepartementet er imidlertid den første offentlige bekreftelsen på at al-Baghdadi kan ha blitt drept i angrepet.

Al-Baghdadi gir sjelden livstegn fra seg, men slapp i november i fjor et lydklipp der han ba tilhengerne om å forsvare den irakiske byen Mosul.

Det var i Mosul i juli 2014 at al-Baghdadi erklærte opprettelsen av et eget kalifat som dekket landområder i både Irak og Syria. «Kalifatet» som siden har blitt omtalt som den såkalte Islamske Stat.

Meldt død flere ganger tidligere

- EN GÅTE: Hun var gift med Al-Baghdadi, værdens mest ettersøkte mann, og sammen har de en datter. - Han var en vanlig familiefar, det er en gåte at han ble IS-leder. Video: Expressen TV / Kassem Hamadé / Christian Holmén Vis mer

Det er langt fra første gang det har blitt hevdet at Baghdadi er blitt drept eller skadd i luftangrep. Tidligere meldinger har imidlertid aldri blitt bekreftet.

I november 2014 ble al-Baghdadi meldt skadd eller drept i et amerikansk bombeangrep i Mosul. I ettertid ble det lagt ut et udatert lydklipp av lederen på nettet. Han overlevde.

I april 2015 hevdet det irakiske militæret at al-Baghdadi hadde blitt så hardt skadd i et angrep, at han ikke lenger var i stand til å styre terrororganisasjonen. Meldingene ble aldri bekreftet.

I oktober samme år meldte irakiske myndigheter at de hadde truffet IS-lederens bilfølge nær Ramadi i Anbar-provinsen i Vest-Irak. Dette ble heller aldri bekreftet.

Hele Norges coronakart