Russland: - Opprørsstyrkene må også holdes ansvarlige

Men Russland støtter likevel FN-resolusjon mot syriske myndigheter.

DREPTE BARN: En observatør fra FN dokumenterer døde barn etter massakren. Minst 108 mennesker ble drept, 34 av dem barn under 10 år, melder FN. Foto: Reuters/Shaam News/NTB Scanpix
DREPTE BARN: En observatør fra FN dokumenterer døde barn etter massakren. Minst 108 mennesker ble drept, 34 av dem barn under 10 år, melder FN. Foto: Reuters/Shaam News/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kofi Annan ankom i dag den syriske hovedstaden Damaskus. Flere krisemøter har blitt holdt etter den grusomme massakren som sjokkerte en hel verden på fredag.

Minst 108 mennesker ble drept, 34 av dem barn under 10 år. Annan uttalte at han var sjokkert og forferdet over de grusomme drapene.

FN uttaler at artilleri og stridsvogner ble brukt, men mange av de døde ser ut til å være skutt på kloss hold eller å være mishandlet til døde. Regjeringen nekter for å stå mak massakren og anklager terrorister.

- Dette var en forferdelig handling, og Sikkerhetsrådet har med rette fordømt den, sa Annan da han landet.

Skal møte Assad Annan er i hovedstaden for å møte president Bashar al-Assad, utenriksminister Walid Muallem og opposisjonelle.
- Jeg ber regjeringen ta modige skritt for å sende et signal om at den er villig til å løse denne krisen på fredelig vis, og jeg ber alle som er involvert, om å skape den rette konteksten for en troverdig politisk prosess, sa Annan.
Både Kina og Russland fordømte angrepet, men Russland ga i ettertid beskjed om at de også mener opprørerne bør holdes ansvarlige for mye av volden som ser ut til å ha eskalert de siste dagene.

- Skylden må fastsettes objektivt. Ingen sier at myndighetene ikke er skyldige, og ingen sier at det væpnede militante ikke er skyldige, sa Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, etter å ha møtt den britiske utenriksministeren, William Hauge, i Moskva i dag.
- For oss er det langt fra det viktigste hvem som har makten i Syria. Det viktige er å få slutt på volden, sa Lavrov.
Fredsplan i tynn tråd Det er ennå ikke klart om Russland vil støtte en eventuell plan for maktoverføring i Syria. Opprørere har tydelig sagt ifra om at de ikke vil overholde våpenhvilen med mindre volden fra regjeringsstyrekene stopper umiddelbart.

Fredsplanen som Kofi Annan og FN har forhandlet seg frem til henger derfor nå i en tynn tråd. Etter at våpenhvilen trådte i kraft 12. april har volden og drapene bare eskalert. Regjeringshæren har ikke trukket ut våpen fra boområder, satt fri fanger eller sluppet til humanitær hjelp, slik de ble enige om.

- Vi meddeler at med mindre FNs sikkerhetsråd tar umidellbare tiltak for å beskytte sivilbefolkningen vil Annans plan gå til helvete, skrev opprørerne i en pressemelding på lørdag.

Mens Sikkerhetsrådet holdt møter på søndag rapporterte aktivister samtidig om flere drepte i kraftige bombeangrep i byen Hama. Aktivistene hevdet 41 mennesker, blant dem åtte barn og fem kvinner, ble drept i bombingen som fortsatte gjennom natta.

Barack Obama har foreslått en jemenittisk modell for maktoverføring i Syria, melder New York Times. I Jemen godtok president Ali Abdullah Saleh å gi fra seg makten til visepresident Abdrabuh Mansur Hadi. Obama håper å få til en lignende avtale som tifredsstiller den syriske opposisjonen.

Grusomme beretninger I løpet av dagen har stadig flere beretninger fra massakren kommet frem i mediene. Overlevende forteller til Human Rights Watch at den syriske hæren bombet området før væpnede menn kledd i militære klær gikk til fots og slaktet ned hele familier.

FORDØMMER ANGREPENE: Kofi Annan har ankommet Damaskus etter den grufulle massakren på fredag. Foto: Bassem Tellawi / AP Photo / NTB Scanpix
FORDØMMER ANGREPENE: Kofi Annan har ankommet Damaskus etter den grufulle massakren på fredag. Foto: Bassem Tellawi / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Mamma tok meg med til en låve for å gjemme oss. Jeg prøvde å se litt utenfor, men jeg var redd for at de skulle se meg. Menn kledd i uniformer som soldater gikk inn i huset vårt. Etter noen minutter gikk de ut. Tvers over gata så jeg vennen min Shafiq (13) stående alene. En av de væpnede mennene tok han til et hushjørne og skjøt ham med sitt eget våpen. Moren hans og storesøstra, som jeg tror var 14 år, gikk ut av huset og gråt og skrek. Den samme mannen skjøt dem flere ganger, sier en 10-åring fra Abdel Razzak-familien til organisasjonen.

En eldre kvinne fra samme familie var inne i et av husene sammen med sine seks barnebarn, svigersøster, datter, svigerdatter og kusine. Da hun kom frem fra skjulestedet sitt var alle de andre skutt.

Blodigste enkelthendelsen Massakren på fredag er den blodigste enkelthendelsen siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet for 14 måneder siden, og viser at FNs innstats for å stoppe volden så langt har feilet.

En talsmann for det syriske utenriksdepartementet uttalte lørdag at myndighetene nå har satt sammen et militærjuridisk utvalg som skal etterforske massakren.

- Det er ikke snakk om at en syrisk militærkommisjon kan gjøre en troverdig granskning av denne grusomme handlingen når så mye bevis peker mot at det er myndighetenes støttespillere som står bak. Annan bør insistere på at Syria lar FNs granskningskommisjon undersøke dette og andre alvorlige lovbrudd, sier Sarah Leah Whitson, direktør for områdene Midt-Østen og Nord-Afrika i Human Rights Watch, i en pressemelding.

BEGRAVES: Ofrene for fredagens massakre begraves i massegraver i Houla. Foto: REUTERS / Shaam News Network / NTB Scanpix
BEGRAVES: Ofrene for fredagens massakre begraves i massegraver i Houla. Foto: REUTERS / Shaam News Network / NTB Scanpix Vis mer