Russland: - USA må støtte Assad i krigen mot IS

Russland ber USA støtte Syrias president Basar al-Assad i kampen mot IS.

IKKE NÅDIG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov refser USA for sin Syria-politikk. (AP Photo/Ivan Sekretarev) Scanpix
IKKE NÅDIG: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov refser USA for sin Syria-politikk. (AP Photo/Ivan Sekretarev) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med presisjon stikker Russland med dette kniven inn i USAs verkende sår - støtten til det syriske opprøret, og krigen for å få den irakiske staten til ikke å falle fra hverandre - og vrir kniven rundt.

- Vesten innser trusselen Veksten til Den islamsle staten (IS), som har sjokkert verden med sin brutalitet og halshogghingen av James Fowley, er enda en katastrofe for amerikansk Midtøsten-politikk. IS kontrollerer nå store deler av både Syria og Irak, og har innført strenge sharia-lover.

- Jeg tror vestlige politikere allerede innser den økende og sterkt voksende trusselen fra terrorisme, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters. Lavrov sier at også Vesten står overfor valget med å støtte Assad i kampen mot de islamistiske krigerne, eller gjøre det lettere for IS.

- Og de (Vestens ledere) vil snart stå overfor valget om hva som er viktigst: Et syriske regimeskifte for å tilfredstille personlige antipatier, og risikere at situasjonen forverres og kommer ut av kontroll, eller å finne pragmatiske veier som forener kreftene mot en felles trussel, sier Lavrov.

- Akkurat som i Afghanistan Lavrov sammenlikner IS med Mujahideen i Afghanistan på 1980-tallet, som USA væpnet, og som gjorde landet til en base for al-Qaida og Osama bin-Laden.

- I begynnelsen hilste amerikanerne og noen europeere Den islamske staten velkommen, fordi de sloss mot Bashar al-Assad. De ønsket dem velkommen som de hilste velkommen Mujahideen, som siden skapte al-Qaida, og så kom Mujahideen tilbake som en bomerang 11. september 2001. Det samme skjer nå, sier Lavrov.

USA slåss mot IS på irakisk side. Mens Assad - med russiske støtte - bekjemper den samme fienden fra syrisk side. I krigen mot IS slåss de to fiendene allerede på samme side.