Russland advarer Assad mot å jukse

Russiske representanter sier at landet kan komme til å endre sitt syn på Syria hvis det viser seg at Bashar al-Assads regime «jukser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har vært den syriske regjeringens kraftigste støttespiller, og har gått i bresjen i den diplomatiske innsatsen for å hindre et USA-ledet angrep på landet etter bruken av kjemiske våpen i en Damaskus-forstad 21. august.

- Jeg snakker teoretisk og hypotetisk, men hvis vi blir overbevist om at Assad jukser, kan vi komme til å endre vårt syn i saken, sier president Vladimir Putins stabssjef Sergej Ivanov.

Hva dette kan innebære, sa Ivanov ikke mer om.

Syrisk oversikt Uttalelsene, som ble referert av russiske nyhetsbyråer, kom etter at Syria overleverte det som skal være en fullstendig oversikt over landets arsenal av kjemiske våpen til FN-organisasjonen OPCW. Fristen for å overlevere denne informasjonen var satt til lørdag.

- Det tekniske sekretariatet gjennomgår nå de mottatte opplysningene, skrev organisasjonen i en epost til nyhetsbyrået AFP.

Overleveringen av oversikten er første skritt i en russiskstøttet plan for å ta fra Syria lagrene av saringass og andre kjemiske stridsmidler. USA, Frankrike og Storbritannia har presset på for å få en bindende resolusjon i FNs sikkerhetsråd som setter klare konsekvenser hvis Syria ikke gir fra seg våpnene.

Russland, som mener opprørerne i Syria sto bak angrepet i Damaskus, har helt avvist en slik streng resolusjon.

Putin tok forbehold Putin sa torsdag at han ikke vet om Russland kan overbevise Syria om å gi fra seg alle sine kjemiske våpen.

- Vil vi lykkes i å få til alt? Jeg kan ikke være 100 prosent sikker på det, sa Putin til en forsamling av russiske eksperter og journalister.

- Men alt vi har sett til nå de siste dagene gir oss tiltro til at det vil skje. Jeg håper det, fortsatte han.

(NTB)