<strong>BESKYTTENDE HÅND:</strong> Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov (t.v.) legger en beskyttende hånd over Iran og president Mahmoud Ahmadinejad, i et forsøk på å bremse den krigerske retorikken i forkant av IAEA-rapporten som er ventet å fastslå at Iran i hemmelighet utvikler atomvåpen. Morteza Nikoubazl/REUTERS
BESKYTTENDE HÅND: Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov (t.v.) legger en beskyttende hånd over Iran og president Mahmoud Ahmadinejad, i et forsøk på å bremse den krigerske retorikken i forkant av IAEA-rapporten som er ventet å fastslå at Iran i hemmelighet utvikler atomvåpen. Morteza Nikoubazl/REUTERS Vis mer

Russland advarer Israel mot å angripe Iran

Den iranske atomtrusselen må løses med diplomati, ikke raketter, sier russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den russiske advarselen kommer etter at den israelske presidenten Shimon Peres søndag uttalte at et angrep på Iran ble stadig mer sannsynlig.

Det får bjørnen i øst til å brumme:

- Et militært angrep mot Iran vil være en meget alvorlig feiltakelse med uvisse konsekvenser, sier den russiske utenriksministeren, Sergei Lavrov, ifølge BBC.

Den iranske atomproblemet må løses med diplomati, ikke raketter, mener han.

Iran rasler med sablene Det er ventet at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i en rapport denne uka slår fast at Iran i hemmelighet utvikler atomvåpen. I forrige uke brakte den britiske avisa The Guardian lekkasjer fra rapporten, og ifølge avisa inneholder rapporten beviser for at Iran har utført forskning og eksperimenter som kun har nytte hvis målet er å skaffe seg atomvåpen.

Samtidig rasler iranske myndigheter med sablene etter den israelske trusselen, som framstår enda mer alvorlig med tanke på at Israel i forrige uke gjennomførte prøveskyting av en lagdistanserakett som det antas at kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

- La dem komme! Iran har alltid vært truet av Israel. Dette er ikke nytt for oss. Vi har hørt trusler fra Israel i åtte år. Vårt land står samlet, svarer Irans utenriksminister Ali Akbarh Salehi.

- Rapporten er fabrikkert Diplomater sier at IAEA-rapporten, som er ventet i dag eller i morgen, inneholder klare bevis som Iran vanskelig kan argumentere mot.

Iran har hele tiden insistert på at landets atomprogram bare skal dekke sivile energibehov.

Den iranske utenriksministeren Ali Akbar Salehi har uttalt at de påståtte bevisene er fabrikkerte, og del av en omfattende amerikansk svertekampanje mot Iran.

- Iran har fått hjelp Washington Post skrev i går at iranske myndigheter har fått viktig hjelp fra utenlandske eksperter med å mestre avgjørende trinn i utviklingen av atomvåpen.

Ifølge vestlige diplomater og eksperter avisa har snakket med, viser dokumenter at en tidligere sovjetisk våpenekspert, som angivelig skal ha skolert iranere i en årrekke på hvordan bygge detonatorer som brukes for å igangsette kjernefysiske reaksjoner, har spilt en viktig rolle.

<strong>KRIGSRETORIKK:</strong> - Jeg anslår at etterretningstjenestene i alle disse landene ser at tiden renner ut, og advarer sine ledere om at det ikke er mye tid igjen, sier Israels president Shimon Peres. Foto: Fredrik Naumann.
KRIGSRETORIKK: - Jeg anslår at etterretningstjenestene i alle disse landene ser at tiden renner ut, og advarer sine ledere om at det ikke er mye tid igjen, sier Israels president Shimon Peres. Foto: Fredrik Naumann. Vis mer

Eksperter fra Pakistan og Nord-Korea skal også ha bidratt med avgjørende teknologi, ifølge de samme kildene.

- Det er liten tid igjen Shimon Peres uttalelser har også skapt amerikansk frykt for at Israel vil angripe Iran uten å si fra på forhånd. Det skriver CNNs Pentagon-rapporer på sin blogg.

Amerikanske militære og landets etteretningstjeneste har de siste ukene økt oppmerksomheten rundt både Iran og Israel, ifølge CNNs kilder som sitter tett på den militære ledelsen.

Og den tidligere fredsprisvinneren er klar på at noe snart må skje:

- Jeg anslår at etterretningstjenestene i alle disse landene ser at tiden renner ut, og advarer sine ledere om at det ikke er mye tid igjen, sier Peres.

- Den eneste måten å fjerne denne bekymringen på, er å gripe enhver mulighet til å fortsette samtalene mellom Iran og de andre landene, inkludert Russland, som falt sammen i desember i fjor, svarer Sergei Lavrov.

<strong>STRIDENS KJERNE:</strong> Irans anlegg for produksjon av tungtvann i byen Arak, fotografert i januar i år. En rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået, som kommer denne uka, ventes å fastslå at Iran utvikler atomvåpen i hemmelighet, på tross av forsikringene landet har komemt med om at atomprogrammet bare er til sivilt formål. Foto: HAMID FORUTAN/EPA
STRIDENS KJERNE: Irans anlegg for produksjon av tungtvann i byen Arak, fotografert i januar i år. En rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået, som kommer denne uka, ventes å fastslå at Iran utvikler atomvåpen i hemmelighet, på tross av forsikringene landet har komemt med om at atomprogrammet bare er til sivilt formål. Foto: HAMID FORUTAN/EPA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer