Sverige og Finland inn i Nato

Russland advarer Nato

Russland hevder lørdag at atomopprustning nærmere deres grenser vil føre til «et passende svar».

LONDON: Statsminister Jonas Gahr Støre er på besøk i London, hvor han blant annet har diskutert krigen i Ukraina, og Sverige og Finlands Nato-medlemsskap. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske myndigheter sier lørdag morgen at deres reaksjon på Finland og Sveriges mulige Nato-innmelding er avhengig av hvilken militær infrastruktur som rustes opp i landene.

Det sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA.

ADVARSEL: Russlands viseutenriksminister Sergej Rabkov sier Russland vil svare dersom Nato ruster opp atomarsenalet nærmere deres grenser. Foto: NTB
ADVARSEL: Russlands viseutenriksminister Sergej Rabkov sier Russland vil svare dersom Nato ruster opp atomarsenalet nærmere deres grenser. Foto: NTB Vis mer

- Dersom Nato innsetter atomvåpen nærmere Russlands grenser, vil Russland komme med et passende svar, sier Rjabkov.

Nyhetsbyrået Interfax siterer Rjabkov på at «Russland har ingen fiendtlige intensjoner» overfor Finland og Sverige.

En annen av Russlands viseutenriksministere, Alexander Grutsjko, uttaler ifølge den russiske TV-kanalen NTV at en innlemming av de to nordiske landene vil føre til russisk militær opprustning i nord.

Han sier videre at Russland ikke ser noen grunn til at Finland skal gjennomføre «en strategisk u-sving» og gå inn i Nato, ifølge RIA.

Overraskende motstand

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

En søknad til Nato fra Sverige og Finland er ventet i løpet av de nærmeste dagene. Fredag fikk imidlertid de to landene et overraskende hinder på veien, da Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa at han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland.

Å innlemme Sverige og Finland i alliansen vil være en feil, sa Tyrkias president fredag.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

- Skandinavia er som gjestehus for terrororganisasjoner, sa Erdogan til journalister i Istanbul fredag. Han viste blant annet til den væpnede kurdiske organisasjonen PKK.

Nato-møte lørdag

Lørdag og søndag samles Natos utenriksministre til et uformelt møte, det første i sitt slag, i Tysklands hovedstad Berlin.

Der er Finland og Sveriges mulige medlemskap i Nato ventet å være et hovedtema.

Alle de 30 eksisterende Nato-landene må godkjenne nye medlemmer for at de skal innlemmes. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har siden kort tid etter krigens utbrudd fortalt at Nato er åpne for en svensk og finsk søknad.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var ikke forberedt på at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ville si nei til Sverige og Finland i Nato.

- Det er første gang jeg har hørt om dette, sa Støre til NTB i går.

- Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer. Og det er Norges holdning, sier Støre til NTB.

Bekymret for «gråperiode»

Ifølge NTB er en viktig bekymring for Finland og Sverige den såkalte «gråperioden» fra de to landene søker om medlemskap i Nato, til de formelt er ratifisert, og hvilke reaksjoner som kan komme fra Russland.

Nato har vært tydelig på at Sverige og Finland ikke vil få den samme beskyttelsen som artikkel 5 i Atlanterhavspakten gir før de er fullverdige medlemmer.

Også dette spørsmålet er ventet å stå på agendaen i helgen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer