Russland advarer Norge

Russland advarer Norge og andre NATO-land mot å bistå Estland, Latvia og Litauen med å overvåke luftrommet når landene trer inn i forsvarsalliansen om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russland truer med mottiltak hvis NATO går videre med planer om å utplassere jagerfly og militært utstyr i de tre tidligere Sovjet-republikkene.

- Hvis alliansen mener at slikt forsvar er nødvendig i regionen, forbeholder Russland seg retten til å trekke sine egne konklusjoner, og om nødvendig ta tilsvarende skritt, sa Alexander Yakovenko, talsmann for det russisk utenriksdepartementet.

- Det er klart at slike planer direkte truer Russlands sikkerhet, sa han, ifølge AFP.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Ivanov har tidligere sagt at Russland kan svare med å forsterke forsvaret i den russiske enklaven Kaliningrad, som ligger mellom Polen og Litauen.

NATO utvides

Norge svarer at beslutningen om å støtte de nye NATO-landene ligger fast.

- Avtalen trer i kraft som planlagt 2. april. Dette er et rent defensivt opplegg som NATO-land har påtatt seg fordi de baltiske allierte foreløpig mangler eget utstyr, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Estland, Latvia og Litauen trer inn i NATO sammen med Slovakia, Slovenia, Romania og Bulgaria under en seremoni i Washington mandag neste uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.