Russland advarer Norge

Russland advarer Norge og andre NATO-land mot å bistå Estland, Latvia og Litauen med å overvåke luftrommet når landene trer inn i forsvarsalliansen om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland truer med mottiltak hvis NATO går videre med planer om å utplassere jagerfly og militært utstyr i de tre tidligere Sovjet-republikkene.

- Hvis alliansen mener at slikt forsvar er nødvendig i regionen, forbeholder Russland seg retten til å trekke sine egne konklusjoner, og om nødvendig ta tilsvarende skritt, sa Alexander Yakovenko, talsmann for det russisk utenriksdepartementet.

- Det er klart at slike planer direkte truer Russlands sikkerhet, sa han, ifølge AFP.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Ivanov har tidligere sagt at Russland kan svare med å forsterke forsvaret i den russiske enklaven Kaliningrad, som ligger mellom Polen og Litauen.

NATO utvides

Norge svarer at beslutningen om å støtte de nye NATO-landene ligger fast.

- Avtalen trer i kraft som planlagt 2. april. Dette er et rent defensivt opplegg som NATO-land har påtatt seg fordi de baltiske allierte foreløpig mangler eget utstyr, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

Estland, Latvia og Litauen trer inn i NATO sammen med Slovakia, Slovenia, Romania og Bulgaria under en seremoni i Washington mandag neste uke.

Alle NATO-land er forpliktet til å håndheve NATOs suverenitet i luftrommet fra første dag.

Men de tre baltiske landene, som vant sin selvstendighet fra Sovjetunionen i 1991, mangler egne jagerfly.

Danmark, Nederland og Belgia skal etter planen støtte balterne med fire F-16 som stasjoneres i Litauen inntil landene klarer oppgaven på egen hånd. Norge har tilbudt et lite antall bakkemannskap og utstyr, en såkalt Air Control Unit.

Russisk skepsis

De baltiske NATO-kandidatene har fulgt russernes kritikk med stor uro. Russland har fortsatt ikke inngått grenseavtaler med Estland og Latvia. Særlig er forholdet til Estland betent. I forrige uke utviste Estland to russiske diplomater, som ble anklaget for spionasje. Russland svarte umiddelbart med å utvise to estiske diplomater fra Moskva.

Da NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer nylig besøkte Baltikum, sa han at NATO-støtten ikke innebærer noen fremrykning mot Russland eller endring av den strategiske balansen i Europa.

- Etter utvidelsen finnes det ikke et baltisk luftrom, men et NATO-luftrom, og dette vil bli overvåket. Dette forstår Russland svært godt, fordi dette har NATO alltid gjort, sa han.

NATO-sjefen planlegger likevel en reise til Moskva neste uke for å utdype NATOs planer for den russiske regjeringen.

Russland har fulgt NATOs ekspansjon innover gammelt Sovjet-territorium med skepsis, særlig innlemmelsen av de baltiske statene som har felles grense med Russland. NATO opptok de gamle Warszawapakt-landene Tsjekkia, Ungarn og Polen alt i 1999.

(NTB)