GJENSIDIGE TRUSLER: Ukrainske soldater holder vakt ved en tanks 70 kilometer fra byen Slavjansk i Øst-Ukraina. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Russian Reporter magazine, Maxim Dondyuk
GJENSIDIGE TRUSLER: Ukrainske soldater holder vakt ved en tanks 70 kilometer fra byen Slavjansk i Øst-Ukraina. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Russian Reporter magazine, Maxim DondyukVis mer

Russland advarer om «kriminell maktbruk»

- Man kan ikke sende inn tankser og samtidig arrangere samtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Ukrainas president er den varslede militæraksjonen mot separatister øst i landet nå i gang.

- Man kan ikke sende ut invitasjoner til samtaler samtidig som man utsteder kriminelle ordrer om å bruke væpnet makt mot folket. Man kan ikke sende inn tankser og samtidig arrangere samtaler, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under et besøk i Beijing.

Tidsfrist De midlertidige makthaverne i Kiev hadde gitt opprørerne sørøst en tidsfrist mandag morgen til å gi fra seg okkuperte bygg og våpen. Dette ble ikke etterfulgt.

President Oleksandr Turtsjynov sa da at den planlagte militæraksjonen ville bli gjennomført. Det er blitt varslet en fullskala antiterroroperasjon, og tirsdag formiddag opplyste presidenten ifølge nyhetsbyrået Interfax at aksjonen var i gang nord i Donetsk-regionen.

- Operasjonen begynte natt til tirsdag. Målet med dette tiltaket er å beskytte borgerne i Ukraina, sier presidenten ifølge Russia Today.

- Russland har brutale planer - Den kommer til å bli gjennomført steg for steg, balansert og ansvarsfullt. Jeg vil understreke igjen at målet med dette er å beskytte Ukrainas borgere, sier han ifølge Interfax.

Presidenten talte i parlamentet tirsdag formiddag, og anklaget igjen Russland for å spille et skittent spill sørøst i Ukraina.

- Russland har hatt og har fortsatt brutale planer, sa Turtsjynov.

- De vil ikke bare sette Donetsk-regionen i flammer, men hele sør og øst. Fra Kharkiv til Odessa, sa han videre.

Meldinger om trefninger I løpet av morgentimene tirsdag kom det flere meldinger om troppeaktivitet øst i Ukraina. På Twitter har flere delt bilder av det som skal være pansrede ukrainske kjøretøy på vei mot regionen, men disse er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Det har også kommet meldinger om at det var trefninger mellom separatister og myndighetsstyrker i utkanten av den konfliktfylte byen Slavjansk.

- Vi har hørt skuddvekslinger og eksplosjoner, sier imidlertid en person i de lokale såkalte selvforsvarsstyrkene til Interfax.

Den samme aktivisten hevder det har vært skuddvekslinger også i den nærliggende byen Andrejevka. Vestlige journalister i Slavjansk har imidlertid rapport om en rolig stemning, og at det ikke har vært snakk om noen trefninger blant aktivistene i sentrum av byen.

Ifølge Interfax reagerer Moskva sterkt på meldingene om trefninger.

- Det er uakseptabelt å bruke makt for å løse den nåværende situasjonen i Sørøst-Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

(NTB)