Russland advarer USA mot å bevæpne Ukraina

- Amerikanske våpen kan lede til nye ofre i vårt naboland, sier viseutenriksminister Sergej Riabkov lørdag ettermiddag.

En amerikansk opptrapping av våpenhjelpen til Kiev kan føre til «ny blodsutgytelse» i Øst-Ukraina, advarer russiske myndigheter.

- Amerikanske våpen kan lede til nye ofre i vårt naboland, sier viseutenriksminister Sergej Riabkov lørdag ettermiddag.

Advarselen fra Moskva kommer etter at det amerikanske utenriksdepartement opplyste at USA vil gi Ukraina «forsterket forsvarskapasitet».

Også en annen russisk viseutenriksminister, Grigorij Karasin, går lørdag hardt ut mot USA.

- Denne avgjørelsen undergraver hovedsakelig arbeidet med å implementere Minsk-avtalene, sier Karasin med henvisning til avtalene som har som mål å få slutt på krigen i Øst-Ukraina.

- Dette er uakseptabelt, sier Karasin.

Panservernraketter

Våpenpakken til Ukraina som Trump-regjeringen har godkjent, inkluderer ifølge amerikanske regjeringskilder panservernraketter.

Ifølge ABC News dreier det seg om 210 panservernraketter, muligens også av typen Javelin, en avansert panservernrakett som kan bæres av soldater. Kiev har lenge ønsket å kjøpe Javelin-raketter for å styrke sine tropper øst i landet, der russiskstøttede separatister har stridsvogner.

Amerikanske myndigheter har imidlertid ikke bekreftet at støtten inkluderer panservernraketter.

Kongressen må godkjenne

- USAs hjelp er kun i form av forsvar. Som vi alltid har sagt, er Ukraina et uavhengig land som har rett til å forsvare seg, heter det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement ifølge Reuters.

Trump-regjeringen må informere Kongressen før Ukraina eventuelt kan forsynes med nye våpen. Kongressen kan stoppe prosessen, men dette anses som lite trolig.

Årsaken er at både Republikanere og Demokrater i lang tid har tatt til orde for å trappe opp våpenhjelpen til Kiev.

(NTB)