Russland anklages for å ha brukt nervegass

Tbilisi: Russiske spesialstyrker anklages for å ha brukt nervegass under stormingen av teaterbygningen i Moskva. Minst 130 mennesker ble drept og over 550 ble kjørt til sykehus etter dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter fastholder at det ble pumpet sovegass inn i teateret før det ble stormet, men vil ikke oppgi dødsårsaken til de 90 gislene som ble drept.

Viseutenriksminister Vladimir Vasiljev avviste lørdag helt at gassen som ble brukt hadde påført gislene skader. Ifølge ham var de livløse gislene som ble båret ut av bygningen svekket «som følge av stress, sult og mangel på legetilsyn».

Verken journalister eller pårørende har fått tilgang til de overlevende, som ifølge sykehuskilder i Moskva lider av forgiftning.

Intervjuet leger

Ekho Moskvy skal lørdag ha intervjuet flere leger som behandler de overlevende, men russiske myndigheter skal ha forbudt radiostasjonen å sende intervjuene.

For å omgå sensuren overlot de russiske journalistene derfor intervjuene til kolleger i fjernsynsstasjonen Rustavi-2 i naborepublikken Georgia, som sendte dem lørdag kveld, melder nyhetsbyrået UPI.

Legene beskriver gassen neuro-paralyserende, og forteller hvordan den satte nervesystemet til dem som oppholdt seg inne i bygningen ut av drift.

For georgierne vekker opplysningene minner tilbake til april 1989, da sovjetiske styrker brukte en tilsvarende gass for å slå ned demokratiforkjempere i sentrum av Tbilisi. 20 mennesker ble den gang drept.

Livstruende skadd

Den russiske nettavisen gazeta.ru meldte også at mange av gislene ble forgiftet av gassen som ble pumpet inn i bygningen. Dette ble også bekreftet av en talsmann for Sklifosovskij-instituttet i Moskva, som mottok 42 av de skadde.

- Tilstanden er livstruende. De er alle forgiftet av en uidentifisert gass, sa Vladimir Riabinin til gazeta.ru.

Den russiske nettavisen var også i kontakt med flere andre sykehus som hadde tatt imot skadde, og alle fortalte den samme historien. Ved et av sykehusene lå to 13-år gamle gutter lørdag kveld fortsatt i koma.

- Nervegass

Internasjonale eksperter på anestesi stiller også spørsmål ved den russiske påstanden om at det ble benyttet en uskyldig sovegass, blant dem professor Yoel Donchin ved Hadassah-sykehuset i Israel.

- Det eksisterer ingen sovegass som kan pumpes inn i et teater for å nøytralisere mennesker raskt. Det virker ikke på meg som om stoffet man benyttet har noe som helst med anestesi å gjøre, sier Donchin til den israelske avisa Ha'aretz.

- Det eneste sannsynlige er at de benyttet nervegass. Det forklarer også pasientenes dårlige tilstand etter at teateret var stormet, og behovet de hadde for å få kunstig åndedrett, sier professor Donchin.

(NTB)