Russland anklages for å ha brukt nervegass

Tbilisi: Russiske spesialstyrker anklages for å ha brukt nervegass under stormingen av teaterbygningen i Moskva. Minst 130 mennesker ble drept og over 550 ble kjørt til sykehus etter dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter fastholder at det ble pumpet sovegass inn i teateret før det ble stormet, men vil ikke oppgi dødsårsaken til de 90 gislene som ble drept.

Viseutenriksminister Vladimir Vasiljev avviste lørdag helt at gassen som ble brukt hadde påført gislene skader. Ifølge ham var de livløse gislene som ble båret ut av bygningen svekket «som følge av stress, sult og mangel på legetilsyn».

Verken journalister eller pårørende har fått tilgang til de overlevende, som ifølge sykehuskilder i Moskva lider av forgiftning.

Intervjuet leger

Ekho Moskvy skal lørdag ha intervjuet flere leger som behandler de overlevende, men russiske myndigheter skal ha forbudt radiostasjonen å sende intervjuene.

For å omgå sensuren overlot de russiske journalistene derfor intervjuene til kolleger i fjernsynsstasjonen Rustavi-2 i naborepublikken Georgia, som sendte dem lørdag kveld, melder nyhetsbyrået UPI.

Legene beskriver gassen neuro-paralyserende, og forteller hvordan den satte nervesystemet til dem som oppholdt seg inne i bygningen ut av drift.

For georgierne vekker opplysningene minner tilbake til april 1989, da sovjetiske styrker brukte en tilsvarende gass for å slå ned demokratiforkjempere i sentrum av Tbilisi. 20 mennesker ble den gang drept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer