Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland: Åpenbart at USA blander seg i presidentvalget vårt

Russiske myndigheter anklager USA for å forsøke å påvirke det kommende presidentvalget, som holdes i mars.

PÅVIRKNING?: Russiske myndigheter mener en rapport som er bestilt av det amerikanske finansdepartementet, er et forsøk på å påvirke valget i Russland 18. mars. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin amerikanske motpart, Donald Trump, under APEC-møtet i Danang i Vietnam 11. november i fjor. Foto: Jorge Silva   / Reuters / NTB Scanpix
PÅVIRKNING?: Russiske myndigheter mener en rapport som er bestilt av det amerikanske finansdepartementet, er et forsøk på å påvirke valget i Russland 18. mars. Her er Russlands president Vladimir Putin avbildet sammen med sin amerikanske motpart, Donald Trump, under APEC-møtet i Danang i Vietnam 11. november i fjor. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikansk etterretning konkluderte i fjor med at russiske myndigheter blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016.

I en nedgradert amerikansk etterretningsrapport, som ble offentliggjort i januar i fjor, hevdes det at president Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA.

Direktoratet for nasjonal etterretning (ODNI) i USA, uttalte samtidig at russiske myndigheter foretrakk Donald Trump framfor Hillary Clinton som USAs neste president. Anklagene om at russiske myndigheter jobbet aktivt for å påvirke presidentvalget i USA har siden vært under etterforskning.

Det som trolig har vært en kilde til enda større irritasjon for president Donald Trump, er FBIs pågående Russland-etterforskning - ledet av spesialetterforsker Robert Mueller.

Stormakten i Øst har hele veien nektet for anklagene.

- USA blander seg

Nå er det i stedet Kreml som skaper overskriftene. Russiske myndigheter anklager nemlig nå amerikanerne for å blande seg inn i russernes kommende presidentvalg som skal avholdes i mars i år, ifølge BBC.

Anklagen dreier seg om en kommende rapport bestilt av det amerikanske finansdepartementet. Rapporten skal bl.a. beskrive relasjoner mellom høytstående russiske politikere, russiske oligarker og president Vladimir Putin, skriver NTB.

I rapporten, som er i ferd med å bli ferdigstilt, blir inntektskilden til russiske oligarker (og deres familiemedlemmer) med nære forbindelser til Vladimir Putin offentliggjort, ifølge BBC-journalist Steve Rosenberg.

Det er imidlertid ikke kjent om navnene på lista vil bli offentliggjort. Ei heller hvor mange navn som faktisk finnes på lista.

Det er heller ingen automatikk i at de som finnes på lista umiddelbart vil bli rammet av USAs sanksjoner, men de vil kunne bli det på et hvilket som helst tidspunkt, skriver den britiske rikskringkasteren.

- Åpenbart forsøk på påvirkning

Dmitry Peskov, en talsmann for Vladimir Putin, omtaler den amerikanske rapporten som et «direkte og åpenbart forsøk på å påvirke valget i Russland» 18. mars. Der er Putin, som stiller til gjenvalg, ansett som en overlegen favoritt - uten noen reell konkurranse.

Peskov understreket samtidig at han ikke hadde noe tro på at rapporten ville ha noen innvirkning på valgresultatet.

Så seint som fredag forrige uke innførte Trump-administrasjonen sanksjoner mot 21 personer og ni selskaper som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya og konflikten i Øst-Ukraina.

Dette også etter forarbeid av det amerikanske finansdepartementet, som før helga oppga at elleve av de 21 menneskene på listen er ukrainske russiskvennlige separatister.

Det russiske utenriksdepartementet var raskt ute med å fordømme sanksjonene, som de omtalte som en «absurd sanksjonskampanje som ikke har lyktes og heller ikke kommer til å føre fram til noe resultat».

- Hvis amerikanske myndigheter foretrekker å bryte økonomiske bånd med Russland, så er det deres rett, på samme måte som det vil være vår rett å komme med mottiltak, heter det videre i uttalelsen fra Kreml, ifølge NTB.

Putin-motstander arrestert

Nyheten kommer dagen etter at Putins motstandere raste i flere russiske byer. Putins viktigste motstander, Alexei Navalny, er nektet å stille i presidentvalget til neste år som følge av en dom for svindel. Navalny hevder selv, i likhet med en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, at dommen er politisk motivert - nettopp for å ha et legalt grunnlag for å kunne nekte ham å stille til valg.

Søndag skulle Navalny vise politiske muskler, men rakk bare å rope «svindlere og tjuvradder» før han ble tatt hånd om av politiet. Totalt ble flere hundre personer pågrepet

- Jeg har blitt arrestert. Det betyr ingen ting. Kom til Tverskaja. Dere demonstrerer ikke for meg, men for dere selv og deres framtid, skrev Navalny på Twitter etter at han var arrestert. I går ettermiddag var 243 arrestert over hele Russland, men demonstrasjonene fortsatte utover kvelden både i Moskva og i St. Petersburg, der de største demonstrasjonene var. Selv har Navalny blitt arrestert en rekke ganger.

- Absolutt leder

Putins talsmann Dmitry Peskov mener Navalny ikke utgjør noen trussel mot Putin, ifølge CNN.

- Putins popularitet strekker seg langt utenfor de russiske grensene, og jeg tror ikke at det finnes noen som kan tvile på at Putin er en absolutt leder med tanke på den offentlige oppfatningen av ham.

- Det er usannsynlig at det finnes noen på dette tidspunktet som utgjør noen reell konkurranse. Putin har vist sine ubestridelige lederevner ved flere anledninger, og vil fortsette å gjøre det samme, legger han til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!