Syriske soldater på et pansret kjøretøy i Deir Balaba ved byen Homs. Foto: REUTERS/Handout/Scanpix
Syriske soldater på et pansret kjøretøy i Deir Balaba ved byen Homs. Foto: REUTERS/Handout/ScanpixVis mer

Russland åpner for Syria-kompromiss

Men advarer FN mot å blande seg opp i syrernes indre anliggender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Russland åpner for en kompromissresolusjon om Syria i Sikkerhetsrådet, men advarer samtidig FN mot å blande seg opp i syrernes indre anliggender.

Et europeisk-arabisk resolusjonsutkast lå tirsdag kveld på bordet i Sikkerhetsrådet, og dette inkluderer noen av Russlands ideer om hvordan konflikten i Syria kan løses, opplyser Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

- Vi har funnet noen av elementene fra vår tekst i det, og det gir grunn til håp. Vi håper at det kan oppnås konsensus i rådet om Syria-spørsmålet. Det er ikke bare mulig, men også nødvendig, sier han.

Samtidig advarer ambassadøren FN mot å blande seg opp i det han betegner som Syrias indre anliggender, og han gjentar at Russland om nødvendig vil bruke vetoretten for å stanse en resolusjon som tar til orde for president Bashar al-Assads avgang.

Har ikke mandat - Sikkerhetsrådet kan ikke påtvinge Syria parametre for en intern løsning. Det har rådet ganske enkelt ikke mandat til å gjøre, sier Tsjurkin.

Kina, som også har vetorett i Sikkerhetsrådet, slutter seg til Russland og kommer heller ikke til å støtte noen resolusjon som åpner for bruk av militærmakt.

Kinas FN-ambassadør Li Baodong understreker samtidig behovet for reformer i Syria.

- Syria må stanse drapene på uskyldige mennesker og straks innlede en dialog, sier Li.

Drapsmaskin Generalsekretæren i Den arabiske liga, Nabil Elaraby, oppfordret tirsdag Sikkerhetsrådet til «raskt å ta grep», mens Qatars statsminister Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani påpekte overfor rådet at «Syrias drapsmaskin går for fullt».

Elaraby understreket også at de arabiske landene så godt det lar seg gjøre vil forsøke å unngå en militær intervensjon for å få slutt på det ti måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assads regime.

Brannstiftere Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari har avvist resolusjonsforslagene som Sikkerhetsrådet diskuterer og som krever at Assad gir fra seg makten.

- Syria vil stå opp mot sine fiender, sa han til Sikkerhetsrådet.

Jaafari anklaget videre Vesten og deres arabiske støttespillere for dobbeltmoral og for å nøre opp under krisen.

- Man kan ikke både tenne på og slukke branner samtidig, sa han.

Borgerkrig Også USAs utenriksminister Hillary Clinton talte til Sikkerhetsrådet tirsdag kveld. Hun advarte om at volden i Syria forverrer seg og at landet nå står på randen av borgerkrig.

Hun beskyldte samtidig myndighetene i Damaskus for å sette etniske og religiøse grupper opp mot hverandre for å framprovosere enda mer vold og mener FN må gjøre mer for å stanse blodbadet.

- Å ikke ta tak i konflikten i Syria vil svekke FNs troverdighet, sa Clinton.

- Vi har alle et valg: Enten stå sammen med det syriske folk og regionen eller å bli delaktig i den vedvarende volden der, sa Clinton, med klar adresse til Russland. (©NTB)