KRIGSRAMMET: Krigsrammede Aleppo kan få en 48 timers pause fra krigshandlingene. Foto: AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN / NTB scanpix
KRIGSRAMMET: Krigsrammede Aleppo kan få en 48 timers pause fra krigshandlingene. Foto: AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN / NTB scanpixVis mer

Russland åpner for våpenhvile i Aleppo

Vil sikre hjelpesendinger til den krigsrammede byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland åpner for å innføre en 48 timer lang våpenhvile for å sikre hjelpesendinger til Aleppo i Syria fra og med neste uke, opplyser det russiske forsvaret, skriver NTB.

De siste ukene har kampene i Aleppo herjet som verst. 17. juli omringet regimets styrker Aleppos opprørskontrollerte områder, i kampen mot terrorgruppa IS.

I slutten av juli gikk både FN og utenriksminister Børge Brende ut og ba om 48 timer humanitær pause i kampene i Aleppo, for å kunne komme sivilbefolkningen til unnsetning.

- Det er helt avgjørende å få humanitær tilgang til den beleirede sivilbefolkningen inne i Øst-Aleppo. Norge stiller seg derfor bak FNs appell til de stridende partene om en humanitær pause i kampene, sa utenriksminister Børge Brende (H) til Dagbladet i juli.

Beskjeden fra russerne om at de åpner for våpenhvile kommer like etter at FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, satte FNs arbeid med å bringe inn nødhjelp til Syria på vent.

Mistura har gjentatte ganger bedt om våpenhvile.

For to dager siden bombet Russland for første gang syriske byer fra landets flybase i Iran. Aleppo var da blant byene som ble angrepet fra lufta.

Jan Egeland i flyktninghjelpen forteller at internasjonale hjelpeorganisajoner ikke har vært der på lang tid, fordi det er for farlig.

- Sist jeg var der, i februar i 2013, var det store ballistiske SCUD-raketter som ble sendt inn i opposisjonskontrollerte områder. Hele kvartaler ble jevnet med jorda. Jeg har sett mye forferdelig i krigføring, men jeg har aldri sett hele kvartaler bli slått ut av en eksplosjon. Det som gjorde størst inntrykk var foreldre som hadde gått på jobb, men som endte opp med å løpe hjem igjen. Med bare hender prøvde de å finne restene av barna sine, som egentlig skulle passes på av en bestemor eller bestefar. Siden den gang har Aleppos barn vært under angrep hver uke. Barna har vært i konstant fare i fire år, sier Egeland.

Saken oppdateres