GRAVDE UT: Et bilde fra 1. april 1943 viser menn som graver ut polske offiserer i Katyn. Flere enn 22 000 ble drept. De ble fanget av Sovjetarmeen i 1939 etter en avtale med nazi-Tyskland. Foto: ScanpixT
GRAVDE UT: Et bilde fra 1. april 1943 viser menn som graver ut polske offiserer i Katyn. Flere enn 22 000 ble drept. De ble fanget av Sovjetarmeen i 1939 etter en avtale med nazi-Tyskland. Foto: ScanpixTVis mer

Russland åpner hemmelige Katyn-arkiver

Hittil hemmeligholdte dokumenter om massakren på polske offiserer i Katynskogen under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det russiske statsarkivet offentliggjorde onsdag hittil hemmeligholdte dokumenter om massakren på polske offiserer i Katynskogen under krigen.

Det var etter ordre fra president Dmitrij Medvedev at dokumenter som i mange år har vært i arkivene til kommunistpartiet, ble lagt ut på nettsiden til statsarkivet.

Dokumentene det er snakk om, ble deklassifisert i 1990, men har hittil bare vært tilgjengelig for autoriserte forskere.

Offentliggjøringen kan bidra til bedre kjennskap om hva som skjedde i Katynskogen i 1940, der 22 000 polske offiserer og andre tjenestemenn ble henrettet på ordre fra Stalin.

Polen har lenge krevd at alle arkivene skal åpnes, og saken har vært en stor byrde på forholdet mellom de to naboene.

President Lech Kaczynski var på vei til en minnemarkering i Katyn da han og hans delegasjon mistet livet i en flystyrt ved flyplassen i Smolensk.

(NTB)