Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland åpnet ild mot ukrainsk marine. Nå kaller FN inn til krisemøte

Søndag kveld åpnet russiske styrker ild mot en gruppe ukrainske marinefartøy i farvannet utenfor Krim-halvøya.

MARINESKIP: Dette bildet, tatt og publisert søndag av den ukrainske marinens pressetjeneste, viser to ukrainske marineskip i nærheten av Krim-halvøya. Ifølge Ukraina skal russiske styrker ha åpnet ild mot en gruppe av skipene deres. Foto: Ukrainian Navy Press Service via AP / Scanpix
MARINESKIP: Dette bildet, tatt og publisert søndag av den ukrainske marinens pressetjeneste, viser to ukrainske marineskip i nærheten av Krim-halvøya. Ifølge Ukraina skal russiske styrker ha åpnet ild mot en gruppe av skipene deres. Foto: Ukrainian Navy Press Service via AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter at sistnevnte skjøt mot - og tok kontroll over - tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet søndag. EU gikk raskt ut og ba partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået - nå har FNs sikkerhetsråd innkalt til krisemøte.

Det opplyser USAs FN-ambassadør Nikki Haley om på Twitter. Det er Ukraina og Russland som har bedt om møtet, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

Møtet skal finne sted mandag.

- Seks skadd

Søndagens hendelse ble bekreftet av både den ukrainske marinen og Russlands sikkerhetstjeneste (FSB) søndag kveld.

I en uttalelse fra den ukrainske marinen heter det at to fartøy ble truffet, et av dem skal være kanonbåten Berdyansk. Russiske styrker skal ha tatt kontroll over tre fartøy.

Seks besetningsmedlemmer ble skadd, ifølge ukrainske myndigheter - to av dem alvorlig.

Ukrainas president Petro Porosjenko kalte søndag kveld inn den militære ledelsen i landet til krisemøte etter hendelsene søndag.

I en uttalelse sier han at han de oppfatter det russiske angrepet som en agressiv handling. Han sier også at de mener å ha bevis for at dette ikke var en ulykke.

- Svært alvorlig

- Dette er akkurat den type oppskalering alle har fryktet, sier Russland-ekspert Iver B. Neumann til Dagbladet.

- Hvor alvorlig er dette?

- Dette er svært alvorlig. Både Russland og Ukraina har betydelige militære styrker, og begge parter mener de har gode grunner til å kjempe for Krim.

Neumann mener dette er en situasjon som veldig lett kan komme ut av kontroll. Han understreker at han må ta forbehold om at vi bare har et foreløpig bilde om hva som har foregått, men sier det ser ut til at Russland enda en gang har valgt å bruke militære virkemidler.

Spent situasjon

EU ber partene om å umiddelbart trappe ned spenningsnivået i området, som de siste dagene har vært skyhøyt.

Tidligere søndag ble det kjent at Russland hadde stengt trafikken gjennom Kertsjstredet, et smalt farvann mellom Krim og det russiske fastlandet.

Ukrainske myndigheter meldte i den sammenheng at et russisk kystvaktskip kjørte inn i en ukrainsk slepebåt som seilte sammen med to ukrainske marinefartøy. Fartøyene var på vei fra Odessa på kysten av Svartehavet til Mariupol i Azovhavet, og forsøkte å ta seg gjennom stredet.

Slepebåtens motor og skrog skal ha fått skader i sammenstøtet.

«Landeveisrøvere»

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB uttaler til russiske nyhetsbyråer at de ukrainske fartøyene skal satt kursen gjennom stredet, til tross for at Russland hadde stengt det. FSB beskylder ukrainske myndigheter for å forsøke å provosere fram en konflikt.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, mener den ukrainske marinen har benyttet seg av «gangstermetoder».

«Først provokasjon, deretter tvangspress og så anklager om aggresjon», skriver hun på sin egen Facebook-side. Hun kaller også den ukrainske marinen for «landeveisrøvere».

Lederen for parlamentet på Krim, Vladimir Konstantinov, mener amerikanerne står bak.

- Bak alt dette står våre amerikanske partnere, som styrer Ukraina, sier Konstantinov, ifølge russiske RT.

- For dem (amerikanerne) er det viktig å trekke Russland inn i en ny konflikt, legger han til.

Betent konflikt

Neumann forteller at varselskudd ikke er uvanlig, men at det her later til å være en mer tilspisset situasjon.

- Desto mer skade som gjøres, desto vanskeligere blir det for de to partene å trekke seg tilbake. Her velger Russland å oppskalere en konflikt som allerede er svært betent.

- Hva kan bli konsekvensene av dette?

- Her leker man med ilden. I og med at Russland og Ukraina historisk sett har vært nære hverandre, og nå har et så dårlig forhold, står ting på spill. Ikke bare formelt mellom to stater, men mellom to samfunn. Denne typen situasjon hvor ting settes på spissen, kan føre til at ting blir enda verre, sier Neumann.

Krim-halvøya

Det har i flere måneder vært økende spenning mellom Ukraina og Russland, og situasjonen i området rundt Krim er høyspent. Krim er etter folkeretten ukrainsk territorium, men Russland gjennomførte i 2014 en ulovlig annektering av halvøya.

Russland har i åra etter satt mye inn på å befeste sin kontroll over området. Landet har blant annet bygd ei bru over Kertsjstredet.

- Hvis Russlands mål er å belegge konflikten med Ukraina, så er ikke dette den optimale strategien, sier Neumann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!