Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland avslørte topp­hemmelige planer for «dommedags-torpedoen»­ på TV ... ved et uhell

- Skal ikke skje igjen.

TV-TABBE?: Tirsdag sendte den statlige russiske TV-kanalen bilder fra Sotsji der president Vladimir Putin holdt et møte med flere av de militære toppsjefene. Foto: NTB Scanpix
TV-TABBE?: Tirsdag sendte den statlige russiske TV-kanalen bilder fra Sotsji der president Vladimir Putin holdt et møte med flere av de militære toppsjefene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag sendte den statlige russiske TV-kanalen bilder fra Sotsji der president Vladimir Putin holdt et møte med flere av de militære toppsjefene.

Det som derimot ikke var planlagt, var at en av de høytstående offiserene holdt planene for landets nye topphemmelige torpedoplaner i hendene.

Hemmelig informasjon Disse ble igjen vist på riksdekkende TV, og kort tid etterpå var de spredt over hele verden.

I etterkant av episoden ble videoklippet fjernet fra Kanal 1, og Dmitry Peskov, som er Putins talsperson, bekrefter at det hele var en tabbe.

- Det stemmer at hemmelig informasjon ble vist på TV. Derfor har det nå blitt slettet. I framtiden vil vi utvilsomt passe på at slike ting ikke skjer igjen, sier han ifølge The Guardian.

Planene viste detaljer om et våpensystem kalt «Status-6» som er konstruert av Rubin, et St. Petersburg-basert selskap som står for konstruksjonen av atomdrevne ubåter.

Atom-torpedoene vil kunne skytes ut fra ubåter, og vil ifølge dokumentet «utsette områder for betydelig radioaktiv smitte, slik at verken økonomisk eller militær aktivitet kan finne sted der på lang tid». The Telegraph omtaler den som «dommedagstorpedoen».

«Kjernefysisk rasling» Det virker nesten usannsynlig at en slik sikkerhetsglipp skulle forekomme i en nyhetskanal som er sterkt kontrollert av russiske myndigheter.

Ash Carter, USAs forsvarsminister, snakket i helga om det han beskriver som Kremls og Russlands «kjernefysiske sabelrasling». Han sier Russland bedriver «utfordrende aktiviteter» til sjøs, i lufta, i verdensrommet og på internett.

- Det mest urovekkende er at Moskvas kjernefysiske sabelrasling reiser spørsmål rundt de russiske ledernes engasjement med tanke på strategisk stabilitet, respekt for normene mot bruken av atomvåpen og i hvilken grad de respekterer den forsiktighet atomalderens ledere utviste når det gjelder å vifte truende med atomvåpen, sier Carter.

Ifølge nyhetsbyrået AP, er Carters harde utsagn mot Russland muligens de sterkeste han noen sinne har uttrykt mot USAs tidligere fiende under Den kalde krigen.

- Vi søker ikke en kald krig, ei heller en varm krig mot Russland. Vi prøver ikke å gjøre Russland til en fiende. Men tro ikke annet: USA vil forsvare sine interesser, våre allierte, verdensorden og den positive framtida det kan innebære for oss alle, sier Carter.

Isfront Samtidig er det iferd med å dannes en isfront mellom Putin og den britiske statsministeren David Cameron i etterspillet som følger flyulykken på Sinai-halvøya for snart to uker siden.

Cameron sa i en uttalelse for en uke siden at det «høyst sannsynlig» var en bombe om bord på flyet. Russiske myndigheter skal ha reagert med sinne over at Storbritannia stanset alle flyvninger til Sharm el-Sheik, fordi britene ikke kunne utelukke at det var en bombe som fikk flyet til å styrte.

Maria Zakharova, talsperson for Russlands utenriksdepartement, sa at Storbritannias unnlatelse av å dele etterretning var «sjokkerende». 

- Det er virkelig sjokkerende å tenke på at den britiske regjeringen sitter på informasjon om hva som skjedde i skyene over Egypt. Dersom slik informasjon finnes, har den ikke blitt videreformidlet til russiske myndigheter, sa hun ifølge The Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media