Russland avviser kontakt med Snowden

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser at landet har hatt noe å gjøre med Edward Snowden. Det er fortsatt uklart hvor den spionsiktede amerikaneren befinner seg.

SJEKKET IKKE INN: Et Aeroflot-fly, som skulle fraktet Edward Snowden Havana, Cuba, ankommer Sheremetyevo flyplass i Moskva, men Snowden gikk aldri ombord. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB Scanpix
SJEKKET IKKE INN: Et Aeroflot-fly, som skulle fraktet Edward Snowden Havana, Cuba, ankommer Sheremetyevo flyplass i Moskva, men Snowden gikk aldri ombord. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også Kina tilbakeviser påstander om at landet tilrettela Snowdens flukt. Amerikanske myndigheter har hevdet at Kina med åpne øyne lot Snowden reise fra Hongkong til Moskva, i stedet for å følge amerikanernes oppfordring om å pågripe ham.

- Det er ikke kjent nøyaktig hvor datamannen som lekket hemmelig informasjon om amerikansk etterretnings overvåkingsprogrammer, nå er. Medier, myndigheter og brukere av sosiale medier verden over forsøker å finne ham, meldte nyhetskanalen CNN tirsdag.

Harm Lavrov Snowden hadde billett med et fly fra Moskva til Cubas hovedstad Havana mandag, men dukket ikke opp. Tirsdag reagerte Sergej Lavrov sterkt på det han mener er de amerikanske myndighetenes forsøk på å gi russerne skylden for utviklingen i saken.

- Russland har ikke hatt noen forbindelse med Snowden, hans forhold til amerikanske justismyndigheter eller hans bevegelser rundt om i verden, sa Sergej Lavrov tirsdag. Han avviste at den tidligere CIA-medarbeideren har passert russiske grenser.

Dette kan bety at Snowden ikke forlot det internasjonale området på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva, dit han skal ha kommet søndag. Ifølge russiske nyhetsbyråer skal han ha leid seg et soverom i flyplassens transittområde.

- Han valgte reiseruten selv, og alt vi vet om dette, har vi fra mediene, sa Lavrov.

Reagerer Kina reagerer sterkt på amerikanske påstander om at landet hjalp Snowden til å flykte fra kinesiskstyrte Hongkong søndag.

- Kinas regjering valgte bevisst å la en mann på flukt slippe unna, selv om det forelå en gyldig arrestordre på ham, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

- USAs kritikk er grunnløs og kan absolutt ikke godtas, svarte det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying tirsdag.

- USA har ingen rett til å kritisere den kinesiske sentralregjeringen, framholdt hun.

Myndighetene i Washington har gjort det klart at de vil bruke alle mulige juridiske kanaler i jakten på Edward Snowden. Amerikanske politikere ser på ham som en forræder, og advarer Kina og Russland om at deres forhold til USA kan ta skade hvis de hjelper Snowden.

(NTB)

SPIONSIKTET: Edward Snowden skaper diplomatisk rabalder. Foto: EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras
SPIONSIKTET: Edward Snowden skaper diplomatisk rabalder. Foto: EPA/Glenn Greenwald/Laura Poitras Vis mer