Krigen i Ukraina

Russland: - Bakhmutskoye har falt

Ifølge den militære ledelsen i russisk-okkuperte Donetsk, har den ukrainske bosettingen Bakhmutskoye falt i russiske hender.

BAKHMUT: Det har pågått harde kamper i den øst-ukrainske byen de siste månedene. Her fra det som angivelig er et russisk angrep 7. januar. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB
BAKHMUT: Det har pågått harde kamper i den øst-ukrainske byen de siste månedene. Her fra det som angivelig er et russisk angrep 7. januar. Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tass skriver at bosettingen Bakhmutskoye falt mandag 9. januar.

- Fra 9. januar 2023 ble Bakhmutskoye frigjort på territoriet til folkerepublikken Donetsk av russiske væpnede styrker, skriver de på Telegram.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Dagbladet skrev først at byen Bakhmut var tatt. Det riktige er at bosettingen Bakhmutskoye, i nærheten av Bakhmut, skal være falt i russiske hender.

- Viktig steg

Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet er situasjonen «svært vanskelig» i Soledar, en by i nærheten av Bakhmut. Dette rapporterte de søndag.

Ifølge oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen, kan det tyde på at Bakhmutskoye har falt.

- Men det er et veldig lite og ubetydelig framskritt. Selv byen Bakhmut vil først og fremst være et symbol. Bakhmutskoye er et veldig lite sted, og helt irrelevant.

Han påpeker at russerne har brukt mye folk og betalt en høy pris i blod på å ta noe uten verdi.

- De slår det stort opp fordi de har kritisk behov for suksess. Det har gått ganske dårlig for dem i det siste, nå prøver de å komme med gode nyheter. Det føyer seg rett inn i propagandakrigen.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, sier at Bakhmutskoye ikke er så viktig i seg selv, men et viktig steg på veien mot Bakhmut.

- Hvis de også klarer å ta Soledar har de kontroll på saltgruvene der, da får de tak i ressurser og et underjordisk anlegg som er veldig stort. Dermed blir det også lettere å ta Bakhmut, sier han.

Slik vil de finansiere krigen

Videre understreker Røseth at det å si at noe er tatt før det faktisk er det, har skjedd før.

- Det er nok mye propaganda- og informasjonskrig. Men vi skal ikke underslå at det er russisk framgang i området. Om de har tatt Bakhmutskoye, er det framskritt som ikke har noen stor strategisk betydning - men det viser at det pågår harde kamper og at ukrainerne har måttet avgi noe territorie, sier han.

Russerne, og særlig den private militære Wagner-gruppa, har hatt stort fokus på området over tid, ifølge Røseth.

- Fra amerikansk hold har det blitt uttalt at Wagner-gruppa skal bruke ressursene i området til å finansiere krigen. Men det er ikke sikkert at de får benyttet dette, med mindre de får sikret et enda større område. De vil fortsatt være under beskytning av ukrainerne.

- Men russerne har slitt med å ta nye områder siden i fjor sommer - til en ekstrem høy kostnad, og slår det dermed stort opp.

- Desperate forsøk

Viseforsvarsminister i Ukraina, Hanna Maliar, sa søndag at det pågår harde kamper i det østlige Ukraina, mens de russiske styrkene gjør desperate forsøk på å erobre enhver bosetting.

- Ukrainske styrker forsvarer og rykker fram litt etter litt, også øst, sa hun søndag.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug understreker at det alltid skjer uforventede ting i en krig, og at man aldri kan være sikker på noe.

- Men Ukraina har hatt framgang i området, og tankesmia ISW har i det siste rapportert at ukrainske styrker har tatt tilbake områder rundt Bakhmut.

En talsperson for de ukrainske styrkene i øst sa ifølge den ukrainske avisa Kyiv Independent lørdag at Ukraina fortsatt kontrollerer Soledar, til tross for at russerne hevder det motsatte.

Landsbyen ligger mellom byene Bakhmut og Soledar, hvor det har foregått harde kamper i lang tid. Søndag sa president Volodymyr Zelenskyj at området mellom de to byene er ett av de blodigste stedene på fronten, skriver NTB.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer