ALLE MOT PUTIN: Erna Solberg legger mye av ansvaret for situasjonen i Ukraina på russerne, og er glad for at verdenssamfunnet står samlet i sine reaksjoner mot Putins opptreden overfor landet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
ALLE MOT PUTIN: Erna Solberg legger mye av ansvaret for situasjonen i Ukraina på russerne, og er glad for at verdenssamfunnet står samlet i sine reaksjoner mot Putins opptreden overfor landet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

- Russland bidrar til sin egen isolasjon

Statsminister Erna Solberg mener Putin bidrar til en urolig situasjon i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg er bekymret over den dramatiske situasjonen i Ukraina. Hun plasserer mye av ansvaret på Russlands president Vladimir Putin.

- Det er en veldig eksplosiv situasjon. Vi er bekymret for forsøkene på å destabilisere Ukrainas regjering. Det er uoversiktlig, men vi vet at russerne har stor aktivitet. Dette minner om situasjonen som ble skapt på Krim, bortsett fra at denne gang skjer det på fastlandet. Beklageligvis er det noen som er drept. Alle parter må nå avstå fra konfrontasjoner og aggressive handlinger, men det hviler et spesielt ansvar på de som står bak, og mye tyder på at Russland er støttespillere, sier statsministeren til Dagbladet.

Sammen mot Russland Hun mener at Russland bidrar til en urolig situasjon i hele Europa.

- Andre land i regionen er nå bekymret, sier statsministeren.

Hun sier at verdenssamfunnet står sammen mot Putin.

- Russland er alene i verden om sitt syn, og bidrar til sin egen isolasjon. Vi opplever at det er en enhetlig linje fra verdenssamfunnet mot Russland for å stoppe deres aktiviteter.

Norge planlegger ikke egne, nye sanksjoner nå, ifølge Solberg, men Norge er samordnet med Nato og har god kontakt med EU-landene.

Nato trapper opp Avtroppende Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen opplyser i dag at Nato øker sin militære tilstedeværelse til lands, vanns og i luften i regionen rundt Ukraina. Norge har ennå ikke fått noen henvendelse om å bidra, opplyser Forsvarsdepartementet til NTB. Representanter fra EU, USA, Russland og Ukraina møtes i Genève i morgen, torsdag, for å diskutere situasjonen. Norge deltar ikke, men utenriksminister Børge Brende følger situasjonen gjennom påsken.

- Brende er i tett dialog med utenriksministrene i EU-landene og vil komme med sine innspill. Vi håper morgendagens møte blir gjennomført som planlagt, sier Erna Solberg.

Følg utviklingen i Dagbladetes nyhetsstudio her.

I DAG: Bevæpnede menn på et pansret kjøretøy med russisk flagg, utenfor byen Kramtorsk i dag. Foto: REUTERS/Maks Levin.
I DAG: Bevæpnede menn på et pansret kjøretøy med russisk flagg, utenfor byen Kramtorsk i dag. Foto: REUTERS/Maks Levin. Vis mer