Russland blir ikke med i Den internasjonale straffedomstolen

Putin sier nei. 

INTERNASJONAL HODEPINE: Vladimir Putin og Russland vil ikke bli medlem i Den internasjonale straffedomstolen. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
INTERNASJONAL HODEPINE: Vladimir Putin og Russland vil ikke bli medlem i Den internasjonale straffedomstolen. Foto: AP Photo/Alexander ZemlianichenkoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland har besluttet å ikke bli medlem i Den internasjonale straffedomstolen ICC. Det opplyser Kreml i en pressemelding.

Beslutning må ses i sammenheng med at Den internasjonale straffedomstolen i går bestemte seg for å anerkjenne at en væpnet og internasjonal konflikt finner sted mellom Russland og Ukraina, og definerte samtidig russisk tilstedeværelse på Krim som en militær okkupasjon.

Den internasjonale straffedomstolen er en permanent og internasjonal domstol som straffeforfølger mennesker for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Domstolen har mandat til å straffeforfølge enkeltindivider selv om deres nasjonale myndighet ikke gjør det.

«Den internasjonale straffedomstolen har ikke rettferdiggjort håpene man hadde til den, og ble ikke en uavhengig og myndig rettsinstans», heter det i skrivet fra Kreml.

I 2000 skrev Russland under en avtale som bidro til opprettelsen av ICC, men har selv ikke ratifisert avtalen om å bli medlem.

Heller ikke USA eller Kina er blant de 124 medlemslandene i Den internasjonale straffedomstolen. President Putin har nå gitt utenriksdepartementet i oppdrag å varsle FN om beslutningen.

Dagbladet oppdaterer saken.