Russland boikotter ABC

TV-kanalen uønsket etter intervju med terroristen Shamil Basajev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russlands forsvarsminister Sergei Ivanov igangsetter full boikott av den amerikanske TV-kanalen ABC etter at de torsdag sendte et ferskt intervju med den tsjetsjenske terrorlederen Shamil Basajev.

Ingen i det russiske forsvaret eller forsvarsdepartementet får lenger lov til å ha kontakt med noen fra ABC. Kanalen vil heller ikke bli invitert til eller få delta på pressekonferanser eller andre begivenheter i regi av det russiske forsvaret. De vil heller ikke få intervjue noen tilknyttet det russiske forsvaret.

- Med andre ord er denne kanalen å betrakte som uønsket av forsvarsdepartementet, sa Ivanov på russisk tv fredag.

Samme dag ble også den amerikanske ambassadeledelsen i Moskva kalt inn på teppet for å motta en offisiell russisk protest på at intervjuet ble tillatt sendt.

Russiske myndigheter har imidlertid ikke planer om å trekke tilbake ABC-personellets pressevisum, eller tillatelse til å arbeide i Russland. Alle utenlandske journalister må ha et slikt spesialvisum for å kunne jobbe i landet.

Forsvarsdepartementet sier til nyhetsbyrået AP at de vil opprettholde sin vennlige linje ovenfor andre utenlandske medier i landet. ABCs ledelse i Moskva har ikke kommentert saken.

I intervjuet med Basajev sa terroristen at han gjerne kunne kalles en terrorist, og at han planla flere blodige aksjoner mot Russland. Han tok også på seg ansvaret for de blodige aksjonene som har rystet Russland de siste årene, inkludert terroraksjonen i Beslan der 330 skolebarn og voksne omkom.

TERRORENS ANSIKT: Shamil Basajev er Russlands mest forhatte terrorist. Torsdag sendte den amerikanske tv-kanalen ABC et intervju med mannen bak blant annet terroraksjonen i Beslan. Det har satt russiske sinn i kok. Foto: Scanpix
TERRORENS ANSIKT: Shamil Basajev er Russlands mest forhatte terrorist. Torsdag sendte den amerikanske tv-kanalen ABC et intervju med mannen bak blant annet terroraksjonen i Beslan. Det har satt russiske sinn i kok. Foto: Scanpix Vis mer
UØNSKET: Den russiske forsvarsministeren Sergei Ivanov har nå nedlagt et forbud mot all kontakt med tv-kanalens medarbeidere.