Russland bombet Georgia i natt

Bush fordømmer angrepene. Totalt 40.000 på flukt, mener Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president George W. Bush fordømmer bombeangrepene i Georgia. Natt til mandag ble det meldt om nye krigshandlinger i landet.

Bush sier han har snakket med statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev om situasjonen i Georgia. Den amerikanske presidenten sier han ga de russiske lederne klar beskjed om at volden er uakseptabel.

- Jeg ga uttrykk for min dype bekymring angående Russlands uforholdsmessig sterke reaksjon. Vi fordømmer sterkt bombeangrep utenfor Sør-Ossetia, sier Bush.

USAs visepresident Dick Cheney har i en telefonsamtale med Georgias president Mikhail Saakasjvili gitt uttrykk for USAs solidaritet med landet, melder visepresidentens kontor.

I samtalen skal Cheney ha sagt til Saakasjvili at Russlands aggresjon ikke må gå upåaktet hen, og at den vil ha alvorlige følger for forholdet til USA og verdenssamfunnet dersom den vedvarer.
Nær hovedstaden 
Natt til mandag ble en militærleir og et radaranlegg nær Georgias hovedstad Tbilisi bombet av russiske fly, melder det georgiske innenriksdepartementet.

- To bombeangrep har funnet sted, ett ved militærleiren Kojori og ett ved Makhata-fjellet. Så vidt jeg vet, er ingen skadd eller drept, sier Sjota Utjasjvili, som er talsmann for Georgias innenriksdepartement.

De to eksplosjonene kunne begge høres i sentrum av Tbilisi, melder nyhetsbyrået Reuters. Det russiske forsvarsdepartementet hadde ingen umiddelbar kommentar til opplysningene.


Bombeangrep
Russland har også gått til angrep på den georgiske byen Gori, som ligger nær grensa til utbryterregionen Sør-Ossetia, sier Utjasjvili.

- Et massivt bombeangrep har pågått i Gori i hele kveld, og nå har vi fått inn opplysninger om et nært forestående angrep fra russiske stridsvogner, sa Utjasjvili søndag kveld.

Gori ble angrepet med artilleriild og bombefly, og georgiske styrker svarte ifølge Utjasjvili med ild mot russiske posisjoner. Heller ikke disse opplysningene har det russiske forsvarsdepartementet villet kommentere.

BOMBET: En kvinne med et barn på armen i byen Gori i grenseområdet mellom utbryterepublikken Sør-Ossetia og Georgia. Husene er bombet av den russiske hæren. Byen skal i natt ha vært under nye og kraftige angrep. Foto: David Mdzinarishvili/Reuters
BOMBET: En kvinne med et barn på armen i byen Gori i grenseområdet mellom utbryterepublikken Sør-Ossetia og Georgia. Husene er bombet av den russiske hæren. Byen skal i natt ha vært under nye og kraftige angrep. Foto: David Mdzinarishvili/Reuters Vis mer

Tidligere søndag skal det ha vært flere bombeangrep i Georgia. Georgiske myndigheter sier at russiske fly bombet en militærflyplass i utkanten av Tbilisi, og russiske myndigheter hevder å ha senket et georgisk marinefartøy.


40.000 fordrevet


Om lag 40.000 mennesker har måttet flykte fra sine hjem som følge av krigshandlingene, mener Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Russland har tidligere anslått at 30.000 mennesker har flyktet fra utbryterregionen Sør-Ossetia til Russland, og dette anslaget ser ut til å stemme, sier Maia Kardava, som er talskvinne for ICRC. I tillegg er anslagsvis 10.000 mennesker internt fordrevet i Georgia, sier Kardava.

Ifølge russiske myndigheter er 2.000 mennesker drept i Sør-Ossetia som følge av krigshandlingene. I Georgia blir det meldt om mellom 92 og 150 drepte mennesker.

(NTB-Reuters-AFP)

(NTB)

VANN OVER HODET ELLER STRATEG? Georgias president Mikheil Saakashvili har enten feilberegnet Russlands vilje til å svare på deres angrep på utbryterrepublikken Sør-Ossetia eller så har han en plan om provosere Russland til å være brutale, tror flere analytikere. Den franske utenriksminsteren Bernard Kouchner (til venstre) er i landet for å finne en fredelig løsning.