Ukrainsk minister:

- Russland brenner lik

Ukrainas viseforsvarsminister, Hanna Maliar, hevder at Russland brenner lik for å skjule nederlag rundt atomkraftverket Zaporizjzja.

I KRIG: Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
I KRIG: Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

De siste dagene har anklagene haglet både fra russisk og ukrainsk side om harde kamper rundt den ukrainske byen Zaporizjzja og atomkraftverket med samme navn som er okkupert av russerne.

Onsdag hevdet Ukrainas president, Volodymyr Zeneskyj at et russisk angrep mot byen hadde tatt livet av tre personer, ifølge NTB.

Tidligere samme dag anklaget Russland ukrainske styrker for å ha angrepet kraftverket, som er Europas største og ligger nær frontlinjen.

Russlands nye grep vil få flere soldater inn i hæren, men mange av dem vil være dårlig trent, ifølge norsk ekspert. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Skarp røyk

Torsdag kommer Ukrainas viseforsvarsminister, Hanna Maliar, men nye anklager om hva som foregår ved atomkraftverket. Hun hevder at Russland brenner lik for å skjule nederlag i krigen.

- Lokalbefolkningen har kjent den karakteristiske, skarpe røyken i lang tid. Kropper kremeres i et åpent område, skriver hun på Telegram.

President Volodymyr Zelenskyj advarer Russland og sier at krigen nå kommer til russisk jord. Programleder: Mathias Moene Rød. Video: Dagbladet TV Vis mer

Hun hevder videre at lik blir fraktet til området ved atomkraftverket med lastebiler, skriver Expressen.

- Kommandoen for de russiske okkupasjonsstyrkene forsøker å skjule de virkelige tapene av personell og utfører begravelser i de midlertidig, okkuperte områdene uten å transportere likrestene til Telegram.

- Saktere

Ifølge Zelenskyj har ukrainske styrker stadig tatt tilbake flere av de russiskokkuperte områdene. Men han erkjenner samtidig at den ukrainske offensiven går langsommere enn de hadde håpet.

- Motoffensiven er kompleks. Den går kanskje saktere enn noen skulle ønske, sier Zelenskyj, ifølge Kyiv Independent.

Det er stor usikkerhet rundt dødstallene i den blodige krigen som har pågått siden februar 2022.

I forrige uke hevdet ukrainske myndigheter at mer enn 250.000 russiske soldater hadde blitt drept i krigen. Russland har selv ikke oppdatert sine dødstall siden de meldte om like under 6.000 drepte i september 2022, skriver Newsweek.

Enorme tap

- Det er veldig vanskelig å vanskelig å avgjøre antallet døde i en pågående konflikt siden begge sider vil holde data hemmelig og overdrive antallet drepte på fiendens side, sier forsker Marina Miron ved King's College i London til nyhetsmagasinet.

Historieprofessor Gregory Vitarbo ved Meredith College i Nord-Carolina påpeker at det uansett ikke er noen tvil om at Russland har opplevd enorme tap i krigen i Ukraina.

- Som en uhyggelig sammenliknet mistet Russland 15.000 soldater i en ti år lang krig i Afghanistan, mens 58.000 amerikanske soldater ble drept på omtrent 20 års krig i Vietnam, sier Vitarbo.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer