Russland bryter våpenhvilen

40 russiske tanks rykket i dag tidlig inn i byen Gori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TBLISI (Dagbladet.no): Den norske ambassaden i Baku bekrefter nå meldingene om at russiske stridsvogner okkuperer den georgiske byen Gori. Disse opplysningene er basert på informasjon fra TV 2.

Nattens fredsplan

Dette er, ifølge BBC, hovedpunktene i fredsplanen:

•Ingen ytterligere maktbruk fra partene

•Ingen fremtidige militæraksjoner

•Fri tilgang til humanitær hjelp

•Georgiske styrker trekker seg tilbake til sine permanente posisjoner

•Russiske styrker trekker seg tilbake til sine posisjoner fra før kampene brøt ut

•Et punkt om samtaler om Sør-Ossetias framtidige status ble droppet fra avtalen

Engelske Sky News har en reporter i Gori som selv så stridsvognene rulle forbi.
- De rullet rett forbi oss med våpnene klare, og det så definitivt ut som om de var klare for strid, sier korrespondent Jason Farrell til sin egen kanal.

De russiske tanksene bryter dermed forutsetningene for våpenhvilen som ble inngått mellom Georgia og Russland i går.

Den forutsetter at begge parter holder seg innenfor grensene som gjaldt før krigen startet natt til torsdag i forrige uke.

Georgias president Mikhail Saakashvili sammenlignet i formiddag den russiske grensekrenkelsen ved Gori med det han kalte «etnisk rensning under annen verdenskrig».

Lovløst
Gori er byen som ble massivt bombet av russiske fly under krigen. Den er en av Georgias største byer, og ligger ved grensa til Sør-Ossetia. De aller fleste av de rundt 100 000 flyktningene i Georgia er fra Gori og landsbyene rundt.

Det er Radio Imedi og andre georgiske medier som melder om det russiske bruddet på våpenhvilen. Ifølge radiostasjonen så sitter de russiske soldatene i tanksene, og går ikke ut for å gjennomføre eventuelle opprenskingsaksjoner. Men de patruljerer gatene.

Radio Imedi melder også at det de beskriver som bander av ossetere har tatt seg over grensa i kaoset som hersker etter krigen, og drept tre georgiere. De skal være drept på grunn av sin etnisitet, fordi de er georgiere, ifølge Imedi.

VÅPENHVILEN BRUTT: Dette bildet fra 10. august viser russiske tanks i nærheten av Dzhava i Sør-Ossetia. I dag tidlig rykket russiske tanks i Gori. Foto: Musa Sadulayev/AP/Scanpix
VÅPENHVILEN BRUTT: Dette bildet fra 10. august viser russiske tanks i nærheten av Dzhava i Sør-Ossetia. I dag tidlig rykket russiske tanks i Gori. Foto: Musa Sadulayev/AP/Scanpix Vis mer

Georgiske myndigheter vil anlegge sak mot Russland fordi russiske kosakker og folk fra Sør-Ossetia skal ha voldtatt, drept og plyndret i og rundt Gori.

Redaktøren i avisa 24 Timer, Paata Veshapibze, sier til Dagbladet at hans reportere melder om at kvinnene i Gori har lukket seg inne i kirker fordi de frykter voldtekt.

Destabiliserende

Det hersker nå lovløse tilstander mange steder i og rundt byen Gori. Georgias president Mikhail Saakashvili sa i går at de russiske styrkene som sto langt inne i Georgia tirsdag, gikk målrettet etter georgisk politi og avvæpnet dem. Ifølge Saakashvili så ble dette gjort for å destabilisere grenseområdene. Russerne ser ut til å ville skape mest mulig kaos, for ytterligere å destabilisere det georgiske samfunnet etter den mislykkete krigen.

Flyktninger fra Gori forteller om bander av ossetere på plyndringstokt i hjem som er forlatt av georgiere på grunn av krigen.

Det hersker liten tvil om Russlands egentlige mål, nemlig å bli kvitt Mikhail Saakashvili som president i Georgia. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i går at Saakashvili måtte gå av. Mye ligger til rette for at dette blir et russisk krav i forhandlingene om en fredsavtale som nå må begynne.

Da Dagbladet var i landsbyene rundt Gori i går fortalte flyktninger at de «gamle» hadde blitt igjen i landsbyen de kom fra, for å passe på eiendommen, mens neste generasjon og barna hadde reist ut av området. De flyktningene Dagbladet snakket med sa at de vurderte å dra tilbake hele tida. Frykten for å bli plyndret var stor.

Russiske myndigheter har ikke kommentert grensekrenkelsene i dag.

Russland bryter våpenhvilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer