Russland bygger superubåt

Skal gjenreise storhetstida under vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russiske forsvarsmyndigheter har nå bestemt seg for å gjenreise det en gang svært dominerende ubåt-våpenet med en ny type superubåt som får klassebetegnelsen Borei.

Borei-klassen har vært på tegnebrettet siden 1996, men til tross for at byggingen har vært påbegynt tidligere, har Russlands anstrengte økonomi satt en stopper for prosjektet de siste ti årene.

Men søndag startet byggingen av Russlands nye undersjøiske flaggskip. Marinesjef Admiral Vladimir Masorin var til stede på verftet Artic Sevmash i Severodvinsk da kjølen ble lagt på ubåten som skal bære navnet Vladimir Monomakh.

Ubåtklassen er designet til å bære opptil tolv Bulava-missiler som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder. I første omgang er det planlagt å bygge mellom fire og seks ubåter av denne klassen.

Bulava-missilene er Russlands mest avanserte missiltype og har en rekkevidde på over 8 000 kilometer.

Raketten bygges utelukkende i Russland i motsetning til tidligere missilprosjekter som tradisjonelt ble bygget i samarbeid med flere tidligere sovjetstater.

- Ballistiske missiler har tidligere blitt bygget i flere tidligere sovjetiske stater som i dag oppfører seg på en uforutsigbar måte, sa admiral Masorin i dag.

Han sikter spesielt til Ukraina, som har gjort det tydelig at de ønsker seg medlemskap i NATO.

GJENREISER: Russland går i gang med byggingen av den nye flaggskipklassen innen ubåtflåten, Borei-klassen. Bildet viser offentliggjøringen av den forrige nyvinningen, Gepard-klassen. Foto: Scanpix
GJENREISER: Russland går i gang med byggingen av den nye flaggskipklassen innen ubåtflåten, Borei-klassen. Bildet viser offentliggjøringen av den forrige nyvinningen, Gepard-klassen. Foto: Scanpix Vis mer
BYGGES: I dag ble det avholdt kjølleggingsseremoni på verftet Artic Sevmash i Severodvinsk.