- Russland deltar i kamphandlinger i Syria

Det opplyser libanesiske kilder til nyhetsbyrået Reuters. De får støtte av Israels forsvarsminister.

DELTAR I BORGERKRIGEN: Russiske militære har begynt å delta i kamphandlinger i Syria, på president Bashar al-Assads side. Det opplyser flere uavhengige libanesiske kilder med kjennskap til borgerkrigen til nyhetsbyrået Reuters. Her er president Vladimir Putin i Moskva på mandag. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA-Novosti / AP / NTB Scanpix
DELTAR I BORGERKRIGEN: Russiske militære har begynt å delta i kamphandlinger i Syria, på president Bashar al-Assads side. Det opplyser flere uavhengige libanesiske kilder med kjennskap til borgerkrigen til nyhetsbyrået Reuters. Her er president Vladimir Putin i Moskva på mandag. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA-Novosti / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske militære har begynt å delta i kamphandlinger i Syria, på president Bashar al-Assads side. Det opplyser flere uavhengige libanesiske kilder med kjennskap til borgerkrigen til nyhetsbyrået Reuters.

Israels forsvarsminister Moshe Yaalon er av en liknende oppfatning. Han uttaler i dag at Russland har sendt militære rådgivere samt en aktiv styrke til det borgerkrigsherjede landet, for å hjelpe president Bashar al-Assad i kampen mot Den islamske stat (IS), skriver AP.

Russland bekrefter at de har «eksperter» på plass i Syria, men har hele tida benektet at de har soldater i aktive kamphandlinger. Like fullt er Vladimir Putins regjering blant Assads nærmeste allierte, og har også en permanent militærbase på den syriske kysten.

To av de tre libanesiske kildene sier russerne er i ferd med å bygge to nye baser - en ved kysten og en lenger inne i landet.

Økt engasjement USA har den siste tida vært av oppfatningen at russerne styrker sitt militære nærvær i Syria. To amerikanske regjeringstalsmenn sier to russiske landingsfartøy med tanks er sendt til landet i løpet av de siste par dagene, sammen med flere fly og marinestyrker.

En av Reuters' libanesiske kilder sier imidlertid at den russiske styrkeoppbyggingen i Syria er forholdsvis beskjeden. Israels forsvarsminister Yaalon sier at styrkeoppbyggingen foreløpig er i en tidlig fase.

NÆRE ALLIERTE: Russland er en nær alliert av president Bashar al-Assads regime i Syria, og har allerede en militærbase i landet. Her møtes Assad og Vladimir Putin i 2006. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti, AP / NTB Scanpix
NÆRE ALLIERTE: Russland er en nær alliert av president Bashar al-Assads regime i Syria, og har allerede en militærbase i landet. Her møtes Assad og Vladimir Putin i 2006. Foto: Mikhail Klimentjev / RIA Novosti, AP / NTB Scanpix Vis mer

- Iføleg våre opplysninger er det på dette stadiet snakk om en begrenset styrke som omfatter rådgivere, et sikketsteam og forberedelser til å drifte fly og kamphelikoptre, sier han ifølge AP.

De amerikanske kildene sier det er uklart for dem hva styrkeoppbyggingen skal bety. Ifølge en av dem virker det som om russerne styrker havnebyen Latakia, en betydningsfull by for Assad-regimet.

På defensiven Det angivelige økte russiske engasjementet i borgerkrigen sammenfaller med dårlige tider for regjeringsstyrkene; nylig måtte de trekke seg ut av en militærbase, og ifølge observatører fins det ingen regjeringssoldater igjen i den nordvestlige Idlib-provinsen. Militær støtte fra russerne kan imidlertid snu krigen i Assads favør.

Israels forsvarsminister Yaalon sier russerne er i ferd med å bygge en base nær Latakia. En slik base vil ligge strategisk til for luftangrep mot IS-stillinger, og vil samtidig bidra til å sikre den allerede eksisterende russiske basen.

Selv om russerne innrømmer å ha «eksperter» i Syria, avviser de å utdype utstrekningen av engasjementet. En syrisk talsmann sier imidlertid at antallet eksperter har økt det siste året.

Dette er partene i Syria-krigen
.

Bekymret Ikke uventet viser amerikanerne bekymring over meldingene som kommer om at Russland nå har sendt tropper til Syria. Det kom fram mandag.

To dager tidligere diskuterte Lavrov Syria-situasjonen i en telefonsamtale med sin amerikanske kollega John Kerry. I samtalen slo Lavrov fast at det er for tidlig å diskutere om Russland skal delta i militæraksjoner i Syria.

Kerry viste til meldinger om at det skal befinne seg russiske soldater i Syria.

- Dette kan trappe opp konflikten ytterligere, føre til enda større tap av sivile liv, øke flyktningstrømmen og føre til sammenstøt med koalisjonen mot IS som opererer i Syria, heter det i en uttalelse fra amerikanske myndigheter.

Borgerkrigen i Syria har så langt kostet over 250 000 mennesker livet. 23 millioner er drevet på flukt.

Anmodning USA deltar i bombing av IS i Syria, og er også motstandere av Assad-regimet, i likhet med en rekke andre vestlige land, deriblant Norge. De siste dagene har den amerikanske regjeringen lagt press på andre land i Syrias nærområde for å få dem til å nekte overflyging av russiske fly.

Tirsdag avslo Bulgaria en forspørsel fra Russland om å få lov til å bruke deres luftrom. Dette da det ble sådd tvil om hva som faktisk befant seg i lasterommet på fartøyet. I går sa de at de ville tillate overflyginger så lenge flyene mellomlandet på en bulgarsk flyplass slik at lasten kan sjekkes.

Tyrkia har sagt at de i utgangspunktet ikke vil følge amerikanernes oppfordring, men at de vurderer hver forespørsel om overflyging individuelt.

Russerne har på sin side fordømt anmodningen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram