Russland dømt til å betale 15,6 milliarder i Yukos-saken

Tapte nok en rettssak.

FRYDER SEG: Oligarken Mikhail Khodorskovskij som tidligere kontrollerte Yukos, skal ikke være en del av aksjonærene som har dratt Russland for retten. Ifølge Reuters er han imidlertid storfornøyed med at Russlands rettslige nederlag denne uka. Bildet er tatt under rettssaken mot ham, i 2004. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters
FRYDER SEG: Oligarken Mikhail Khodorskovskij som tidligere kontrollerte Yukos, skal ikke være en del av aksjonærene som har dratt Russland for retten. Ifølge Reuters er han imidlertid storfornøyed med at Russlands rettslige nederlag denne uka. Bildet er tatt under rettssaken mot ham, i 2004. Foto: Sergei Karpukhin/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare dager etter den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale rundt 50 milliarder dollar (ca. 310 mrd. kr) til en gruppe aksjonærer i det tidligere russiske oljeselskapet Yukos, har Russland tapt en ny og beslektet rettssak i Den europeiske menneskerettigehtsdomstolen (EMD).

Denne gangen er den russiske staten pålagt å punge ut 1,866,104,634 eruo, som tilsvarer rundt 15,6 milliarder kroner.

Les hele kjennelsen her.'

Trøbbel for Putin Yukos var kontrollert av oligarken Mikhail Khodorskovskij (51), Russlands rikeste mann før han ble arrestert og fengslet i 2003. Før jul i fjor ble han benådet av Russlands president Vladimir Putin og satt fri etter å ha sitter over ti år i fengsel for blant annet skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Putins plutselige hjertelag for sin gamle fiende er blitt tolket som et PR-trekk før åpningen av vinter-OL i Sotsji i februar.

Les også kommentar om løslatelsen av Mikhail Khodorskovskij: Han definerte Putins tid

Yukos ble slått konkurs i 2006, og det meste av selskapets eiendeler ble overtatt av det statlige oljeselskapet Rosneft. Før Yukos ble likvidert hadde selskapet en markedsverdi på 40 milliarder dollar (250 mrd. kr), ifølge Aftenposten.

En gruppe aksjonærer mener statens overtagelse var rein konfiskasjon (beslagleggelse) og saksøkte den russiske staten både for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og Det internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag.

Denne uka har dommmen falt i begge rettsinstanser - og summen den russiske staten må ut med er nå oppe i rundt 325,6 milliarder kroner.

Dette skjer samtidig som Russlands økonomi angripes av av sanksjoner fra vestmaktene på grunn av konflikten i Øst-Ukraina.

Kan ikke anke Mikhail Khodorskovskij skal ikke være blant aksjonærene som har dratt Russland for retten, men erstatningen fra voldgiftsdommen må utbetales til selskapet han tidligere utøvde sitt eierskap gjennom. Khodorskovskij er ikke lenger aksjonær i selskapet, som er registrert i Gibraltar.

EMD-dommen kan ankes i den forstand at Russland (og også klagerne, om de ikke er fornøyde) kan anmode om at saken tas inn til behandling i Storkammeret; saken fra voldgiftsdomstolen i Haag kan ikke ankes.