Russland dømt til å betale 15,6 milliarder i Yukos-saken

Tapte nok en rettssak.

FRYDER SEG: Oligarken Mikhail Khodorskovskij som tidligere kontrollerte Yukos, skal ikke være en del av aksjonærene som har dratt Russland for retten. Ifølge Reuters er han imidlertid storfornøyed med at Russlands rettslige nederlag denne uka. Bildet er tatt under rettssaken mot ham, i 2004. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters
FRYDER SEG: Oligarken Mikhail Khodorskovskij som tidligere kontrollerte Yukos, skal ikke være en del av aksjonærene som har dratt Russland for retten. Ifølge Reuters er han imidlertid storfornøyed med at Russlands rettslige nederlag denne uka. Bildet er tatt under rettssaken mot ham, i 2004. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare dager etter den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale rundt 50 milliarder dollar (ca. 310 mrd. kr) til en gruppe aksjonærer i det tidligere russiske oljeselskapet Yukos, har Russland tapt en ny og beslektet rettssak i Den europeiske menneskerettigehtsdomstolen (EMD).

Denne gangen er den russiske staten pålagt å punge ut 1,866,104,634 eruo, som tilsvarer rundt 15,6 milliarder kroner.

Les hele kjennelsen her.'

Trøbbel for Putin Yukos var kontrollert av oligarken Mikhail Khodorskovskij (51), Russlands rikeste mann før han ble arrestert og fengslet i 2003. Før jul i fjor ble han benådet av Russlands president Vladimir Putin og satt fri etter å ha sitter over ti år i fengsel for blant annet skatteunndragelse og hvitvasking av penger. Putins plutselige hjertelag for sin gamle fiende er blitt tolket som et PR-trekk før åpningen av vinter-OL i Sotsji i februar.

Les også kommentar om løslatelsen av Mikhail Khodorskovskij: Han definerte Putins tid

Yukos ble slått konkurs i 2006, og det meste av selskapets eiendeler ble overtatt av det statlige oljeselskapet Rosneft. Før Yukos ble likvidert hadde selskapet en markedsverdi på 40 milliarder dollar (250 mrd. kr), ifølge Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer