Russland-ekspert advarer Norge mot rakettforsvar: - Konfliktsituasjonen er allerede skremmende heftig

Nupi-forsker Julie Wilhelmsen advarer Norge mot å bli med i Natos rakettskjold. Hun frykter at en allerede «skremmende heftig» konflikt med Russland kan bli forverret.

NATO-TOPP: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var skeptisk til natos planer om et rakettskjold da han var statsminister i Norge. Under et besøk i Moskva i 2007 gjorde han det klart at Norge ikke skulle delta. Åtter år seinere diskuterte statsminister Erna Solberg mulighetene for norske bidrag til rakettforsvaret med Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvaret
NATO-TOPP: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var skeptisk til natos planer om et rakettskjold da han var statsminister i Norge. Under et besøk i Moskva i 2007 gjorde han det klart at Norge ikke skulle delta. Åtter år seinere diskuterte statsminister Erna Solberg mulighetene for norske bidrag til rakettforsvaret med Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av 2017 kan Norge være på vei inn i Natos omstridte rakettskjold, skriver Klassekampen. Det er en veldig dårlig idé, mener Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen.

Ifølge Wilhelmsen oppfatter Russland det som om Norge er i ferd med å bli mer hauk enn due i sikkerhetspolitikken, skriver Klassekampen. Hun sier deltakelse i rakettskjoldet vil være et stort skritt i retning Nato og USA.

- Et bidrag til rakettforsvaret vil bli sett på som en del av en trend der Norge ikke lenger er et balanseland mellom øst og vest, men mye sterkere knyttet til et USA som de ser på som offensivt overfor Russland, sier Wilhelmsen.

Hun synes norsk deltakelse vil være en dårlig idé.

- Det intensiverer en konfliktsituasjon med Russland som allerede er skremmende heftig.

Ferdig i løpet av 2017

Før årsskiftet vil en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe, bestående av forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og det amerikanske forsvarets missilforsvarsbyrå (MDA), gi regjeringen råd om hva Norge kan bidra med, ifølge

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer