KNYTTER BÅND: Ukrainas utenriksminister  Andrij Desjtsjytsja snakker med  NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under NATO og Ukrainas utenriksministermøte i Brüssel i dag. Foto: AFP/John Thys
KNYTTER BÅND: Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja snakker med NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen under NATO og Ukrainas utenriksministermøte i Brüssel i dag. Foto: AFP/John ThysVis mer

Russland-ekspert: NATO var tvunget til å reagere

NATO kutter praktisk sivilt og militært samarbeid med Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO har besluttet å stoppe alt praktisk sivilt og militært samarbeid med Russland. Dette er en reaksjon på landets annektering av Krim, som til nå har vært en del av Ukraina.

Måtte reagere «Vi har besluttet å suspendere alt praktisk sivilt og militært samarbeid mellom NATO og Russland. Vår politiske dialog i NATO-Russland-rådet kan fortsette, som nødvendig, på ambassadørnivå og høyere, for å gjøre det mulig for oss å utveksle synspunkter, først og fremst på krisen», heter det i en felles erklæring etter et utenriksministermøte om Ukraina-krisen i dag.

- NATO måtte reagere på en eller annen måte, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til Dagbladet.

Han begrunner dette med at EU, hvor de fleste NATO-landene er med, og USA allerede har reagert med sanksjoner overfor Russland.

Godzimirski, som er spesialist på forsvars- og sikkerhetspolitikk, EU, NATO, Russland og Øst-Europa, mener styrken på reaksjonen er omtrent som forventet.

Symboleffekt At NATO vil fortsette den diplomatiske og politiske kontakten, ser Godzimirski blant annet på bakgrunn av at NATO behøver tilgang til russisk territorium i forbindelse med tilbaketrekkingen fra Afghanistan.

- Det er egentlig ikke så mye av dette samarbeidet, så det er ikke så mye som blir rammet, men det har en sterk symboleffekt, sier han til Dagbladet.

Han nevner felles militærøvelser, kurs og foredrag, utveksling av studenter, samarbeid mellom sivilie institusjoner i Russland og NATO-landene som typiske tiltak som vil rammes.

Strakstiltak Selv om NATO ikke vil bryte fullstendig med Russland, fordømmer NATOs utenriksministre Russlands «illegale» og «illegitime» militærintervensjon ved anneksjonen av Krim.

Samtidig har NATO og Ukraina blitt enige om å intensivere samarbeidet innen sitt spesielle partnerskap.

NATO og Ukraina har ifølge erklæringen blitt enige om å «iverksette strakstiltak og langsiktige tiltak for å styrke Ukrainas evne til å sørge for sin egen sikkerhet», heter det i erklæringen.
Ikke «business as usual» I erklæringen står det også at NATO de siste 20 år har arbeidet for nærmere samarbeid med Russland, men at Russland har brutt internasjonal lov og opptrådt i strid med prinsippene og forpliktelsene NATO bygger på.

RUSSLAND-EKSPERT: Seniorforsker Jakub M. Godzimirski
RUSSLAND-EKSPERT: Seniorforsker Jakub M. Godzimirski Vis mer

Ved begynnelsen av det to-dager lange ministermøtet sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at Russland har undergravd prinsippene for NATO-partnerskapet.

- Vi kan ikke fortsette å gjøre «business as usual», sa Fogh Rasmussen.