Forsvarssjef Eirik Kristoffersen:

- Russland er blitt sterkere

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen forteller mandag om et styrket nordisk samarbeid i Forsvaret.

BEKYMRET: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har uttrykt bekymring rundt Russlands aggresjon. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har uttrykt bekymring rundt Russlands aggresjon. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Russland er blitt sterkere i år enn vi antok at de skulle være. Det vekker bekymring. Tida er kortere nå enn jeg anslo i fjor, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Foran grønnkledde og dresskledde soldater og offiserer holder forsvarssjefen foredrag på Akershus festning mandag.

- Behold roen, stå sammen og støtt Ukraina. Vi må ikke miste det av syne, er Kristoffersens viktigste budskap.

- Vi kommer til å støtte Ukraina i mange år framover. At Ukraina kommer til å prege alle oss i salen de neste 10-15 åra, er ikke usannsynlig.

Trapper opp Norden-samarbeid

Det er et mørkt bakteppe for arrangementet i forumet Oslo Militære Samfund.

Sveriges forsvarssjef ba nylig svenskene mentalt forberede seg på krig. Russland ses på som en trussel mot norsk sikkerhet. Forsvarssjef Kristoffersen advarte nylig om at «vi har dårlig tid» i møte med et mer aggressivt Russland.

Foran medlemmene i Oslo Militære Samfund forteller Kristoffersen om det nye nordiske forsvarssamarbeidet «Nordic Response», som starter i Finnmark i begynnelsen av mars.

- Sammen klarer vi å møte et mer uforutsigbart og ustabilt Russland. Men det krever at vi står sammen, så ingen blir gratispassasjerer, sier han.

- Sier fortsatt «aldri mer»

Han mener et Sverige og Finland på vei inn i Nato betyr bedre muligheter for å samarbeide om energisikkerhet og transportårer.

- Det gir uante muligheter for å integrere forsvar på tvers av Norden. At Finland og Sverige blir Nato-medlem betyr at vi kan se på kritisk infrastruktur på tvers av landegrenser.

Kristoffersen uttalte nylig at det er et vindu på et par-tre år der Norge må investere mer i et sikkert forsvar. Det meldte NTB.

- Vi sier fortsatt aldri mer 9. april. Det skal vi fortsette å si, sier han mandag.

- Det som er bekymringsfullt, er at mange finner sammen nå i den indirekte støtten til Russlands krig i Ukraina, sier han.

Kina og Russland truer

Russland utgjør, sammen med Kina, den største trusselen mot norske sikkerhetsinteresser. Det er konklusjonen i den årlige trusselvurderingen som mandag ble lagt fram av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

PST venter at Russland og Kina vil gjennomføre flest forsøk på å skaffe norske varer og teknologi på fordekte måter for å styrke deres eget militærvesen.

- Det er ikke et lystig bilde som blir beskrevet. Ser du på fjorårets vurdering, var det verre enn året før. Det er et mørkere bilde som blir presentert for oss enn i fjor. Utviklinga går feil, sier Kristoffersen mandag.

Størst er bekymringen for atomvåpenbruk.

- Det som bekymrer meg aller mest, er at alle avtaler rundt atomvåpen er bortfalt.