Russland er dypt skuffet over Trumps Iran-beslutning

Russland er dypt skuffet over at president Donald Trump velger å trekke USA ut av atomavtalen med Iran.

SKUFFET: I en uttalelse fra Sergej Lavrovs utenriksdepartement heter det at Russland er dypt skuffet over at Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran. Her sammen med president Vladimir Putin. Foto: Sergej Ilnitsky/Pool via REUTERS/NTB Scanpix
SKUFFET: I en uttalelse fra Sergej Lavrovs utenriksdepartement heter det at Russland er dypt skuffet over at Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran. Her sammen med president Vladimir Putin. Foto: Sergej Ilnitsky/Pool via REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den russiske reaksjonen kom i form av en uttalelse fra utenriksdepartementet. Her heter det videre at vedtaket er et grovt brudd på internasjonale rettsregler.

- Vi er svært skuffet over at president Donald Trump ensidig nekter å følge forpliktelsene som står nedfelt i den felles handlingsplanen som følger avtalen, heter det i uttalelsen fra det russiske utenriksdepartementet, ifølge NTB.

Det var tirsdag kveld det ble kjent at Donald Trump trekker USA ut av avtalen. Russland er en del av avtalen, sammen med blant annet Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Også de andre landene er uenig og uttrykker sin beklagelse av Trumps beslutning-

«Beklager» Trumps beslutning

Det har hele veien vært klart at de andre landene i atomavtalen ikke har vært på linje med Trump, noe som også blir understreket av deres uttalelser i etterkant av avgjørelsen.

Både Tyskland, Frankrike og Storbritannia bruker det diplomatiske uttrykket «beklager» om president Trumps beslutning, skriver NTB.

EUs utenrikspolitiske sjef, Federica Mogherini, sier at EU vil arbeide for at avtalen skal videreføres.

En av dem som har vært mest bekymret for avtalen er Frankrikes president Emmanuel Macron.

Da han besøkte Washington som Donald Trumps første æresgjest for to uker siden, var den viktigste oppgaven hans å overbevise Trump om å bli værende. Macron tok blant annet opp muligheten for en ny avtale under statsbesøket.

Han klarte imidlertid ingen av delene og har i kveld uttrykt uenighet og beklaget at USA trekker seg ut.

Samtidig sier den franske presidenten at tilhengerne av avtalen vil arbeide sammen for en «ny og bredere» Iran-avtalen.

Norge har advart USA

Også Norge «beklager» Trumps beslutning. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at avtalen så langt har fungert etter hensikten, nemlig å hindre at Iran utvikler atomvåpen.

- Vi har advart USA mot å trekke seg fra avtalen, og oppfordret EU og de andre avtalepartnerne til å bli i avtalen dersom USA skulle trekke seg ut, sier utenriksministeren.

Generalsekretær i FN, António Guterres, sier i en uttalelse at han er «dypt bekymret» over Trumps beslutning. Han oppfordrer samtidig resten av landene som er med i avtalen til å opprettholde sine forpliktelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer