«Russland er en krigssone»

Lederen for gruppa som i går okkuperte teatret i Moskva, er nevø av Arbij Barajev - en av de mest beryktede og brutale tsjetsjenske terroristene. Han hadde nære bånd til al-Qaida og ble drept av russerne i juni 2001. Nå tar nevøen en blodig hevn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Russland er en eneste stor krigssone så lenge krigen i Tsjetsjenia pågår.» Det er den klare beskjeden fra de vel 50 edsvorne mennene som i går kveld holdt over 600 mennesker som gisler i et teater i Moskva.

Gisseltakingen slo ned som en bombe. Det er litt over tre år siden to høyblokker gikk i lufta i Moskva. 213 mennesker ble drept, og Moskva skalv av rykter og angst. Tsjetsjenere fikk skylda for bombeaksjonene, selv om spor også kan peke i retning av at folk fra sikkerhetstjenesten kan ha stått bak.

Bombene førte uansett til at russerne igjen sendte sine soldater til krigen i Tsjetsjenia. Det er dette felttoget vi nå ser resultatene av. På en scene i Moskva, der virkeligheten langt overgår fantasien.

  • Daglig ydmykes Russland på slagmarka i Tsjetsjenia. For bare to måneder siden ble et helikopter med over 150 russiske soldater skutt ned i hovedstaden Grosnyj. Nesten daglig blir russiske soldater angrepet og drept, til tross for at forsvarsledelse og regjering hele tida bedyrer at de russiske styrkene har kontroll.

Fraværet av kontroll ble brutalt understreket i går. Når rundt 50 tungt væpnete tsjetsjenere slipper inn i et teater, så er det ille nok. Når lederen er nevø av en av de mest beryktede og brutale tsjetsjenske terroristene, Arbij Barajev, som ble drept av russiske styrker for snart halvannet år siden, så er det enda verre. Blodhevnen lever i beste velgående i Tsjetsjenia, og slektninger føler sterk forpliktelse til å ta opp kampen der en slektning har falt i den både hellige og nasjonale krigen. Trolig blir det hoderulling blant dem som er ansvarlige for etterretningen i etterkant av denne terroraksjonen. Det er et stort nederlag for regjeringen at terroren er tilbake i Moskva.

  • Det er klare forbindelser mellom tsjetsjenske opprørere og al-Qaida-nettverket til Osama bin Laden. Barajev er den tsjetsjeneren som trolig har hatt nærest bånd til bin Laden.

Hans gruppe drepte en newzeelandsk og tre britiske ingeniører i 1998. Ifølge BBC er Barajev mannen som tok livet av de fire. Grunnen ga han til et annet gissel, Abdurakham Abdukhov, som BBC seinere snakket med. Han sa at de fire gislenes arbeidsgivere bare var villige til å betale 90 millioner kroner i løsepenger for å få dem fri, mens Osama bin Laden skal ha betalt Barajev 270 millioner kroner for å drepe dem. Den beryktede tsjetsjenske araberen Khattab skal ha vært pengekurer, og motivet til bin Laden skal ha vært at han ville gi europeere beskjed om å holde seg borte fra Tsjetsjenia.

  • Terroraksjonen kan være inspirert av for eksempel bombeaksjonen på Bali, der 190 ble drept og mange fortsatt er savnet. Det kan ha vært for å «høyne» dette at terroristene i Moskva slo til.

Men aksjonen i Moskva trenger ikke være inspirert av al-Qaida. Slagmarken i Tsjetsjenia gir i seg selv nok energi for mennesker som vil spre terror.

Og gisseltaking er ikke noe nytt for tsjetsjenerne: I juni 1995 tok de 200- 300 gisler i Budjonnovsk på grensa til Tsjetsjenia. De stormet også byens sykehus og tok gisler der. Gisseltakerne, under ledelse av legendariske Shamil Barajev, kom seg unna ved å forlate Budjonnovsk, ta med gisler i noen busser, og kjøre til frihet på tsjetsjensk territorium. Gislene ble satt fri på grensa.

  • Tsjetsjenske terrorister har også tatt et helt cruiseskip i Svartehavet som gisler. Det endte ikke i katastrofe: Gisseltakerne overga seg til tyrkisk politi, og de fikk mindre straffer.

Men beskjeden terroristene nå gir Putin, er brutal og rammende: Ingen russer kan sove eller more seg trygt så lenge krigen i Tsjetsjenia pågår.

Når terroristene slipper inn i hjertet av den russiske hovedstaden, har Putin - som i 1999 lovte å knuse all tsjetsjensk terror med en ny krig - et stort forklaringsproblem.

<B>FATALE BOMBER:</B> 213 mennesker ble drept da to høyblokker ble sprengt i lufta i Moskva i september 1999. Tsjetsjenere fikk skylda for bombeaksjonen, som førte til at russerne igjen sendte sine soldater til krig i Tsjetsjenia.