- Russland er en mafiastat

Spansk statsadvokat omtaler Russland som «mafiastat» i et av de hemmelige dokumentene som er offentliggjort av WikiLeaks.

MAFIABOSS? : Ifølge Wikileaks-dokumenter skal en spansk statsadvokat ha kalt Russland en mafiastat. Her er Russlands president Dmitrij Medvedjev. (AP Photo/Armando Franca)
MAFIABOSS? : Ifølge Wikileaks-dokumenter skal en spansk statsadvokat ha kalt Russland en mafiastat. Her er Russlands president Dmitrij Medvedjev. (AP Photo/Armando Franca) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russland beskrives som en «mafiastat» av en spansk statsadvokat i et av de hemmelige dokumentene som er offentliggjort av WikiLeaks.

Statsadvokat José González kom med flere alvorlige anklager mot russiske myndigheter i et møte med amerikanske diplomater i Madrid i januar i år.

- Man kan ikke skille mellom virksomheten til regjeringen og organiserte kriminelle grupper, skal Gonzáles ha sagt.

Statsadvokaten, som har etterforsket russisk organisert kriminalitet i Spania i en årrekke, hevdet angivelig at russiske sikkerhetstjenester og etterretning «eier» den organiserte kriminaliteten.

Flere politiske partier skal også være innblandet i alvorlig kriminalitet.

Statsadvokaten mener dessuten at russiske myndigheter bruker mafiaen til å utføre kontroversielle operasjoner. Ett eksempel skal være salg av våpen til kurdiske opprørere i Tyrkia.

Videre hevder Gonzáles at Hviterussland og den russiske delrepublikken Tsjetsjenia nærmest er styrt av mafia, og at de kriminelle gruppene har stor innflytelse over deler av verdensøkonomien.

Innholdet i det amerikanske dokumentet hvor González siteres, ble gjengitt i den britiske avisa The Guardian onsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer