- Russland er en mafiastat

Spansk statsadvokat omtaler Russland som «mafiastat» i et av de hemmelige dokumentene som er offentliggjort av WikiLeaks.

MAFIABOSS? : Ifølge Wikileaks-dokumenter skal en spansk statsadvokat ha kalt Russland en mafiastat. Her er Russlands president Dmitrij Medvedjev. (AP Photo/Armando Franca)
MAFIABOSS? : Ifølge Wikileaks-dokumenter skal en spansk statsadvokat ha kalt Russland en mafiastat. Her er Russlands president Dmitrij Medvedjev. (AP Photo/Armando Franca)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland beskrives som en «mafiastat» av en spansk statsadvokat i et av de hemmelige dokumentene som er offentliggjort av WikiLeaks.

Statsadvokat José González kom med flere alvorlige anklager mot russiske myndigheter i et møte med amerikanske diplomater i Madrid i januar i år.

- Man kan ikke skille mellom virksomheten til regjeringen og organiserte kriminelle grupper, skal Gonzáles ha sagt.

Statsadvokaten, som har etterforsket russisk organisert kriminalitet i Spania i en årrekke, hevdet angivelig at russiske sikkerhetstjenester og etterretning «eier» den organiserte kriminaliteten.

Flere politiske partier skal også være innblandet i alvorlig kriminalitet.

Statsadvokaten mener dessuten at russiske myndigheter bruker mafiaen til å utføre kontroversielle operasjoner. Ett eksempel skal være salg av våpen til kurdiske opprørere i Tyrkia.

Videre hevder Gonzáles at Hviterussland og den russiske delrepublikken Tsjetsjenia nærmest er styrt av mafia, og at de kriminelle gruppene har stor innflytelse over deler av verdensøkonomien.

Innholdet i det amerikanske dokumentet hvor González siteres, ble gjengitt i den britiske avisa The Guardian onsdag.

Ifølge et annet av de amerikanske dokumentene skal en statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet ha antydet at Russlands daværende president Vladimir Putin kan ha kjent til planene om å likvidere dissidenten Aleksandr Litvinenko i 2006.

NTB