Russland flytter store styrker mot grensa til Ukraina

Tankser, rakettutskytningsramper og soldater strømmer mot grenseområdene mot Ukraina. Samtidig gjør Vladimir Putin det ulovlig å omtale militære dødsfall.

TANKSTOG: Tanks på et godstog ruller inn i den russiske byen Matveev Kurgan, rundt 20 kilometer fra grensa til Ukraina tirsdag. Ifølge Reuters har store russiske militærstyrker ankommet grenseregionen denne uka. Foto: REUTERS/Maria Tsvetkova
TANKSTOG: Tanks på et godstog ruller inn i den russiske byen Matveev Kurgan, rundt 20 kilometer fra grensa til Ukraina tirsdag. Ifølge Reuters har store russiske militærstyrker ankommet grenseregionen denne uka. Foto: REUTERS/Maria Tsvetkova Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Store styrkeoppbygninger på den russiske siden av grensa mot Ukraina skaper bekymring for at en russisk invasjon av det krigsherjede Øst-Ukraina er under oppseiling.

Reuters publiserte onsdag en rekke bilder fra en provisorisk base i byen Matveev Kurgan, 20 kilometer fra grensa til Ukraina.

Bildene viser blant annet godstog som ankommer byen med tanks og militærkjøretøyer bakpå, så langt øyet kan se.

I løpet av dagene Reuters var i området, så de fire ankommende godstog med soldater og militært materiell. Det ankom minst 26 tanks, 30 mobile rakettutskytnings-ramper, og titalls andre militærkjøretøyer, melder nyhetsbyrået.

Ifølge reporteren Maria Tsvetkova samles nå tanks, mobile utskytningsramper og artilleri ved Kuzminsky-basen.

Mange av militærkjøretøyene har fjernet eventuelle registreringsnummere, og andre kjennetegn. De militære har fjernet emblemer og merker på sine uniformer, noe som kjennetegner styrkene som kjemper i Øst-Ukraina.

- Upassende spørsmål Russlands offisielle svar til omverdenen er fortsatt at de ikke deltar militært i konflikten i Øst-Ukraina.

Forsvarsministeriet vil ikke kommentere opprustingen ved grensa. På spørsmål fra Reuters om opprustningen er del av en plan for å invadere Ukraina, svarer de:

- Jeg synes ordlyden i spørsmålet «om det forberedes en invasjon» er upassende, sier Kreml-talsmann Dimitry Peskov.

Veien som leder over steppen fra Kuzminsky til den Ukrainske grensa har nylig blitt utbedret slik at den nå tåler tunge kjøretøyer.

RUSTER OPP: Foran: En geit. Bak: Den russiske bjørnen. Foto: REUTERS/Maria Tsvetkova
RUSTER OPP: Foran: En geit. Bak: Den russiske bjørnen. Foto: REUTERS/Maria Tsvetkova Vis mer

På andre siden av grensa er Luhansk-regionen, som kontrolleres av separatistene.

Statshemmeligheter Samtidig med styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina har president Vladimir Putin utstedt et dekret som klassifiserer alle militære dødsfall som statshemmeligheter, skriver The Guardian.

Å avsløre statshemmeligheter straffes med fengsel i opp til sju år, og nyordningen kan gjøre det vanskelig å rapportere om russiske soldater som faller i Ukraina.

Minst 276 russiske soldater er drept i kamper i Ukraina, ifølge en liste sammensatt av Open Russia.

Populær krig Til tross for økonomiske sanskjoner som følge av Ukraina-krisa, har Vladimir Putin fortsatt stor støtte blant russere.

I en fersk meningsmåling gjennomført av meningsmålingsbyrået Levada, har Putin støtte i 86 prosent av befolkningen. En måling forrige måned ga tilsvarende tall.

Tilbake i mai 2013 før Ukraina-krisa, støttet «bare» 63 prosent Putin, skriver Moscow Times.

STYRKENE ANKOMMER: I løpet av fire dager observerte Reuters at det ankom minst 26 tanks, 30 mobile rakettutskytningsramper, og titalls andre militærkjøretøyer til grenseområdene.  REUTERS/Maria Tsvetkova
STYRKENE ANKOMMER: I løpet av fire dager observerte Reuters at det ankom minst 26 tanks, 30 mobile rakettutskytningsramper, og titalls andre militærkjøretøyer til grenseområdene. REUTERS/Maria Tsvetkova Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer