STADIG FLERE SOLDATER: Flere rapporter tyder på at Russland flytter stadig flrere soldater nærmere grensa til Ukraina. Bildet er fra byen Perevalnoye, på Krimhalvøya. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
STADIG FLERE SOLDATER: Flere rapporter tyder på at Russland flytter stadig flrere soldater nærmere grensa til Ukraina. Bildet er fra byen Perevalnoye, på Krimhalvøya. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Russland flytter troppene nærmere Ukraina

Amerikansk etterretning anslår 30 000 soldater - ukrainske kilder snakker om 100 000 russiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nesten 100 000 russiske soldater er utplassert langs grensen til Ukraina og i området rundt byene Kharkhov og Donetsk, sa
Andrij Parubij, lederen i Ukrainas råd for nasjonal sikkerhet og forsvar, i en videooverføring til den amerkanske tenketanken Atlantic Council.

Forberedt på angrep - De russiske troppene er ikke bare på Krimhalvøya, de er også langs grensen mot Ukraina. De er i sør, de er i øst og de er i nord. Vi kan oppleve å få et angrep mot sentrale deler av Ukraina og vi forbereder oss nå på dette, sa Andrij Parubij til forsamlingen.

Han mener også at dette er en del av en russisk strategi som går ut på å skape uro og forstyrre det kommende valget i Ukraina som skal holdes 25. mai.

Også den amerikanske kongressmannen Mike Turner, som er formann for den amerikanske delegasjonen i NATOs parlamentariske forsamling, mener at Russland har sendt flere soldater.

Holder tilbake informasjon - I de siste ukene har vi sett en stadige oppbygging av russiske soldater, og jeg anslår at det er rundt 80 000. Det er mange pansrede kjøretøyer, stridsvogner, helikoptre og fly, sier Turner i en uttalelse. Han mener at Det hvite hus holder tilbake kritisk informasjon om totalbildet av den russiske mobiliseringen, og krever at administrasjonen legger fram det de vet for å hjelpe «sårbare allierte».

Teorien om en mulig invasjon i Ukraina støttes av flere. Ifølge CNN har amerikanske myndigheter fått etterretningsrapporter som peker i samme retning.

Blant de russiske styrkene er det både enheter av russiske spesialstyrker og enheter med umerkede uniformer, slik man har sett i mange tilfeller på Krim, skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine.

30 000 soldater Avisa operer dog med et betydelig mindre antall soldater. De anslår at 30.000 soldater har kommet til området. Avisen viser til «vestlige sikkerhetskilder». Antallet ble for en uke siden oppgitt å være rundt 20.000, påpeker avisen.

Ny vurdering En ny amerikansk etterretningsvurdering konkluderer med at det er mer sannsynlig enn tidligere at Russland går inn i de østlige delene av Ukraina, skriver nyhetskanalen CNN på sine hjemmesider.

- Amerikanske regjeringsrepresentanter tror den russiske styrkeoppbyggingen gir Moskva mulighet til å gå raskt inn i Ukraina uten at USA er i stand til å forutse når det skjer. To tjenestemenn i Obama-administrasjonen har beskrevet den nye etterretningsvurderingen for CNN, men de vil ikke identifiseres på grunn av det sensitive innholdet i rapporten.

De to understreker at ingenting er helt sikkert. Men de siste tre-fire dagene har man sett flere bekymringsfulle tegn. De russiske styrkene er nå posisjonert i og nær de russiske byene Rostov, Kursk og Belgorod, ifølge amerikansk etterretning.

Ligner på Georgia Russernes styrkeoppbygging ligner på de tiltakene de militære lederne i Moskva foretok før de gikk inn i Tsjetsjenia og Georgia, både når det gjelder antall enheter og deres kapasiteter, tilføyer tjenestemannen. De anslagsvis 30.000 soldatene er «betydelig mer» enn det som trengs for å gjennomføre de varslede øvelsene som Russland sier landets styrker gjennomfører.

Annen etterretning går ut på at russiske styrker forsterker grenseregionene, ifølge begge CNNs kilder. De er også beredt til militær aksjon, heter det ifølge NTB.

Den britiske forsvarsministeren Philip Hammond understreket at NATO-landene nå må gjøre alt for å redusere spenningen og satse på diplomati og økonomiske press i stedet for militær aggresjon overfor Russland.

- Måten Putin spiller på, og de nasjonalistiske følelsene han appellerer til, tyder på at en mer aggressiv, militær respons fra Vesten, bare vil gagne ham, sa Hammond.