Russland: FN-resolusjon om Syria kan bli mulig

Russland og Den arabiske liga krever at volden i Syria må stanse umiddelbart.

RUSSLAND DELTOK: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltok på Den arabiske ligas utenriksministermøte i Kairo lørdag. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih / SCANPIX
RUSSLAND DELTOK: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltok på Den arabiske ligas utenriksministermøte i Kairo lørdag. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland og de arabiske statene ble lørdag enige om en fempunktsplan for Syria.

Planen inneholder blant annet krav om at voldsbruken i landet må stanse, at det er behov for en uavhengig overvåking av situasjonen, motstand mot utenlandsk intervensjon, og krav om at nødhjelpsforsyninger må fraktes inn til trengende.

Lavrov Ministermøtet i Kairo gikk av stabelen lørdag, samtidig som FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan møtte Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

Til stede i Kairo var også den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Russland, som i lang tid har vært Syrias nære allierte og som forsyner regimet i Damaskus med våpen, sitter ifølge analytikere med nøkkelen til en løsning på konflikten i landet.

Fra uenig til enig Ved møtets begynnelse gikk både den saudiarabiske og qatarske utenriksministeren til verbalt angrep på Lavrov, og anklaget Russland for å være ansvarlig for at den blodige volden i Syria øker ettersom russerne og Kina har lagt ned veto mot nye sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

Men etter flere timers intens debatt kunne Lavrov og hans arabiske kolleger enes om flere punkter.

Lavrov understreket at Russland holder fast på sin motstand mot å sende utenlandske styrker inn i Syria. Han klarte å få Qatar, som tidligere har tatt sterkt til orde for utenlandsk intervensjon, til å snu og gå med på at utenlandske styrker ikke skal inn i Syria.

Den russiske utenriksministeren sa også at begge parter i konflikten har like mye skyld i krisen som har oppstått.

Ny sjanse for FN-resolusjons På utenriksministermøtet sa Lavrov dessuten at en ny FN-resolusjon «har en sjanse» til å bli vedtatt i Sikkerhetsrådet dersom den ikke «er drevet av et ønske om at væpnede opprørere skal ta kontroll over Syrias gater».

Russland har stemt mot tidligere resolusjonsforslag og blant annet begrunnet det med at de ikke har tatt nok hensyn til at det er to parter i konflikten, men at Vesten og flere arabiske land har lagt all skyld på regimet til president Assad. (NTB)