Det er vedtatt økt militær støtte til Ukraina på forsvarsmøtet på flybasen Ramstein i Tyskland. Stoltenberg ønsker avtalene velkommen.
- Jeg ønsker den betraktelige pakken med økt kampevne for Ukrainas selvforsvarsevne annonsert i Ramstein velkommen, skriver Stoltenberg på Twitter.
Videre beskriver Stoltenberg at dette er tiltak som det haster å få på plass.
- Russland forbereder seg på en ny offensiv, så det haster med å øke støtten for å gjøre Ukraina i stand til å vinne og ta tilbake okkupert territorium, skriver han videre.
Sikker på suksess
Også til stede på Ramstein er den polske forsvarssjefen Mariusz Blaszczak.
- Vi må gjøre alt for å støtte Ukraina, så krigen ikke flytter seg over i Nato-land, sier polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak, ifølge Reuters.
Blaszczak er tilstede på møte mellom Nato og forsvarsledere fra omtrent 50 land på flybasen Ramstein i Tyskland.
Det store spørsmålet under møtet er hvorvidt Ukraina vil forsynes med Leopard 2-stridsvogner.
Nå sier Blaszczak at det foreløpig ikke er tatt noen beslutning om stridsvognene vil sendes til Ukraina, men at han ønsker å danne en koalisjon for å få dette gjennomført.
- Jeg er overbevist om at å danne en koalisjon om Leopard-stridsvogner vil ende i suksess.
Stridsvognene er produsert av Tyskland, som foreløpig har sagt nei til å sende dem til Ukraina, og mener at det trengs enighet blant de allierte før stridsvognene eventuelt kan sendes til Ukraina.

Sviktet Putin for å redde Ukraina
- Vi har god dialog
Også Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram (Sp), er tilstede under møtet på Ramstein.
Han sier Norge foreløig ikke kan love noen stridsvogner til Ukraina.
- Jeg kommenterer ikke fremtidige donasjoner. Men Ukraina har helt klart behov for mange forskjellige våpen, og stridsvogner er opplagt noe de ønsker seg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ifølge NTB.
Torsdag sa Venstre-leder Guri Melby at hun synes Norge burde være en pådriver for å sikre Ukraina stridsvognene.
- Jeg mener vi både må være åpne for at Norge kan donere selv eller være med på å finansiere, og at vi skal være tydelige på at dette er noe Europa skal gjøre sammen, sa Melby til VG.
Men så langt vil altså ikke forsvarsministeren kommentere om dette er noe Regjeringen vil stille seg bak, og Melby sier fredag til Dagbladet at hun er skuffet over det som er kommet frem under Ramstein-møtet.
- Det er bra at de allierte landene har blitt enige om en ny stor våpenpakke til Ukraina, men jeg må si at jeg er skuffet over at det ikke ble en enighet om å sende stridsvognene som Ukraina trenger. Jeg hadde store forventinger til dette møtet, men håper inderlig at det bare er et midlertidig nei til stridsvogner, og at det ikke tar lang tid før Tyskland snur, sier Melby.

Ut mot Rødt-lederen:- Rart
Ber Ukraina vente
Under en pressekonferanse fredag kveld opfordrer den amerikanske forsvarsledelsen ukrainske styrker om å ikke påbegynne en offensiv mot de russiske styrkene før de får våpenpakkene og treningen de ble lovet under møtet i Ramstein.
- De må få utstyr, og de må trenes. Når du ser på været og terrenget, så ser du at man har et relativt kort vindu å få dette gjort på. Det blir et tungt løft, sier sjef for den amerikanske hæren, Mark Milley.
Flere eksperter har tidligere uttalt at de mener vinterværet vil være strategisk viktig, og at Ukraina er tjent med å gjennomføre en offensiv mens det ennå er kaldt, og før Russland rekker å samle nye ressurser.
Blir vanskelig
Milley uttalte også at han mener det blir vanskelig å få de russiske styrkene militært ut av Ukraina.
- Fra et militært standpunkt mener jeg fortsatt at det i år blir vanskelig å fjerne de russiske styrkene fra hver tomme av Ukraina, sa den amerikanske hær-sjefen.
- Det betyr ikke at det ikke kan skje, men det blir veldig veldig vanskelig, fortsatte han.
Det store samtaleemnet i forbindelse med Ramstein-møtet har vært muligheten for at Ukraina kan få tilgang på mer moderne stridsvogner.
Flere land har sagt seg villige til å bidra med tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner, men dette forutsetter tillatelse fra Tyskland som foreløpig har sagt seg uvillige til dette.
Blant annet har Tyskland tidligere uttalt at de kun vil si ja til dette dersom USA også bidrar med stridsvogner, noe USAs forsvarsminister Lloyd Austin under pressekonferansen avkreftet at det er planer om.

- Krigen kan være over i 2024
- Åpenbart
Presidenten i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, holder også fredag kveld fast på at landet trenger moderne stridsvogner.
- Vi må fortsatt kjempe for å forsikre forsyningen av moderne stridsvogner, sier Zelenskyj ifølge Reuters.
Han sier videre at Ramstein-møtet, der forsvarsledere fra 54 land var samlet fredag, har styrket Ukrainas besluttsomhet rundt spørsmålet.
- Hver dag gjør vi det mer åpenbart at det ikke finnes noe alternativ til at en beslutning om stridsvogner må tas, sier Zelenskyj videre.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!