Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland forbyr Jehovas vitner

Klassifiserer trossamfunnet som ekstremistisk. 

JEHOVAS VITNER FORBUDT: Russiske myndigheter har lenge truet med å forby Jehovas vitner. I dag forbød russisk Høyesterett trossamfunnet. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV
JEHOVAS VITNER FORBUDT: Russiske myndigheter har lenge truet med å forby Jehovas vitner. I dag forbød russisk Høyesterett trossamfunnet. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har russisk høyesterett klassifisert Jehovas vitner som en ekstremistorganisasjon. Med denne klassifiseringen bannlyses trossamfunnet fra Russland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Trossamfunnet må dermed legge ned hovedkvarteret sitt, som ligger i nærheten av St. Petersburg.

Høyesterettsdommer Jurij Ivanenko sier Russland har besluttet å stenge «det administrative senteret til Jehovas vitner og dens lokale organisasjoner, og overdra deres eiendommer til den russiske føderasjonen», skriver AFP.

Russiske myndigheter har satt flere av trossamfunnets publikasjoner på en liste over forbudt ekstremistisk litteratur, og den russiske påtalemyndigheten har lenge truet med å forby organisasjonen.

Jehovas vitner ble første gang registrert som en religiøs organisasjon i Russland i 1991. Trossamfunnet har siden den gang blitt angrepet jevnlig av russiske myndigheter.

For to år siden ble organisasjonens internasjonale nettside blokkert i Russland, og i fjor ble Jehovas vitner sin bibel forbudt, skriver The Independent.

I 2010 erklærte den europeiske menneskerettighetsdomstolen Russlands forrige forsøk på å forby trossamfunnet ulovlig.