- Russland foreslo å fjerne Assad i 2012

Men Vesten skal ha ignorert forslaget, fordi de var sikre på at regimet uansett ville falle.

ENORME LIDELSER: En mann bærer en ung jente ut av et boligområde bombet av regjeringsstyrkene i bydelen Douma i Damaskus 16. juni. Den syriske borgerkrigen har nå rast i fire og et halvt år. Foto: REUTERS/Bassam Khabieh
TEMPLATE OUT
ENORME LIDELSER: En mann bærer en ung jente ut av et boligområde bombet av regjeringsstyrkene i bydelen Douma i Damaskus 16. juni. Den syriske borgerkrigen har nå rast i fire og et halvt år. Foto: REUTERS/Bassam Khabieh TEMPLATE OUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Syria har nå pågått i fire og et halvt år, siden den arabiske våren 2011.

Man regner med at over 250.000 mennesker er drept, og at 7,6 millioner syrere er internt fordrevet. Fire millioner har søkt tilflukt i andre land, også i Europa.

Nå hevder Finlands tidligere president, nobelprisvinneren Martti Athisaari, at krigen i Syria muligens kunne vært avsluttet allerede for tre år siden.

Athisaari, som mottok nobelprisen for sine mange bidrag til å løse internasjonale konflikter, hadde samtaler med alle de fem medlemmene i FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Syria i januar 2012.

Tre punkts plan Finnen hevder at den russiske FN-delgaten Vitalij Sjurkin la fram en tre punkts plan, som innebar at den syriske presidenten Bashar al-Assad skulle gi fra seg makten etter at fredssamtalene mellom regimet og opposisjonen var i gang.

Men USA, Storbritannia og Frankrike Skal ha vært så overbevist om at Assad-regimet ville falle snarlig, at de ignorerte forslaget.

En beslutning de antakelig angrer bittert på tre og et halvt år senere.

- Det var en mulighet som glapp, sier Ahtisaari til The Guardian.

- Han (Sjurkin), sa til meg: Martti, sett deg ned, så skal jeg fortelle deg hva vi bør gjøre. Han sa tre ting: Én - Vi skal ikke gi våpen til opposisjonen. To - vi skal få i gang en dialog mellom oppossisjonen og Assad umiddelbart. Tre - vi bør finne en elegant måte for Assad å tre til side på.

Sjurkin har ifølge The Guarian ikke villet kommentere hva han har sagt til Athisaari i det han omtaler som «en privat samtale».

ASSADS BESKYTTER: Russland forsyner Bashar al Assad (t.v.) med våpen, og blokkerer alle internasjonale initiativ som innebærer at han fjernes fra makten. Martti Athisaaris påstander om at Russland ville gå med på en løsning uten Assad i 2012, er i så måte et brudd med Kremls offisielle holdning. Foto: AP Photo/Sergei Chirikov
ASSADS BESKYTTER: Russland forsyner Bashar al Assad (t.v.) med våpen, og blokkerer alle internasjonale initiativ som innebærer at han fjernes fra makten. Martti Athisaaris påstander om at Russland ville gå med på en løsning uten Assad i 2012, er i så måte et brudd med Kremls offisielle holdning. Foto: AP Photo/Sergei Chirikov Vis mer

Ahtisaari framholder imidlertid at han oppfattet forslaget som oppriktig og forankret i Kreml.

Tilskuere Russlands støtte til Assad-regimet er en av hovedgrunnene til at verden har stått som makteesløse tilskuere mens den syriske borgerkrigen har blitt stadig mer brutal.

Som medlem av FNs sikkerhetsråd kan Russland effektivt nedlegge veto mot enhver intervensjon som innebærer at Assad fjernes fra makten.

Russland inrømmer åpent at de forsyner regimet med våpen. Tidligere denne måneden hevdet libanesiske kilder at russiske militære deltar i kamphandlingene i Syria.

De siste månedene har det vært en rekke diplomatiske møter, i håp om at Washington og Moskva skulle klare å komme fram til en felles løsning på den blodige borgerkrigen.

Skeptisk Sir John Jenkins, tidligere direktør ved Midtøsten-kontoret i det britiske utenriksdepartementet, sår i The Guardian tvil om Ahtisaaris påstander.

- Min erfaring er at Russland har motsatt seg etthvert forsøk på å forhandle om Assads possisjon, og jeg har aldri sett noen referanse til noen form for fleksibilitet i det spørsmålet, sier Jenkins.

Han gir Ahtisaari rett i at mange følte at Assad ville bli styrtet i begynnelsen av 2012.

- Men jeg kan ikke se hvorfor det skulle føre til en beslutning om å ignorere et tilbud fra russerne for å få han til å gå raskere.

- Det svakeste punktet i Ahtisaaris påstand, er at han hevder at Sjurkin snakket med autoritet fra Moskva. Jeg ville helst ha hørt det fra Putins munn før jeg kunne tatt det alvorlig. Og selv da ville jeg vært var for at det kunne være et triks for å lure oss inn i en prossess som til syvende og sist bevarte Assads status under en annen leder, sier Jenkins til The Guardian.

- Ikke utenkelig Seniorforsker ved FFI, Tor Bukkvoll, sier at påstandene fra Ahtisaari er overraskende, men ikke helt utenkelige.

FLYKTNINGSTRØM: Syria-krisa har ført millioner på flukt. Noen flykter til Europa, og har utløst det som i de seineste ukene har blitt omtalt som flyktningkrisa. Her er fem år gamle Raghad i Serbia på vei mot den ungarske grensa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLYKTNINGSTRØM: Syria-krisa har ført millioner på flukt. Noen flykter til Europa, og har utløst det som i de seineste ukene har blitt omtalt som flyktningkrisa. Her er fem år gamle Raghad i Serbia på vei mot den ungarske grensa. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg har sett russiske kilder som sier at Russland ikke nødvendigvis vil beholde Assad for enhver pris. Likevel ville det være overraskende om de gikk med på en slik løsning, fordi Russland generelt er imot at ledere blir avsatt ved folkeopprør. De mener Vesten bruker det som en måte å krige mot Russland på sier Bukkvoll til Dagbladet.

- Hvorfor er Syria så viktig for Russland?

- Russland ønsker å bli tatt alvorlig som stormakt, noe de mener de ikke er blitt de siste 20 årene. Man er ingen stormakt hvis man bare har allierte i nærområdene. Det var en tid da Russland hadde flere allierte i midtøsten, men nå er det bare Syria igjen, sier Bukkvoll.

OPPSIKTSVEKKENDE PÅSTANDER: Tidligere president i Finland, Martti Ahtisaari, her avbildet under et møte i Seoul i mars. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN
OPPSIKTSVEKKENDE PÅSTANDER: Tidligere president i Finland, Martti Ahtisaari, her avbildet under et møte i Seoul i mars. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN Vis mer