- Russland forhandler med gisseltakerne

Den russiske sikkerhetstjenesten skal være i kontakt med gisseltakerne som holder omkring 300 mennesker fanget i en skole i Nord-Ossetia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjennomfører forhandlinger, sier en tjenestemann fra den føderale sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået AFP utenfor skolen hvor gislene holdes.

17 bevæpnede menn og kvinner med sprengstoff festet rundt livet tok onsdag morgen omkring 300 mennesker, blant dem 132 barn, som gisler i en skole i Nord-Ossetia. Provinsen ligger nær den krigsherjede utbryterrepublikken Tsjetsjenia sør i Russland.

- Vi forsøker å finne punkter hvor vi er enige. Det viktigste er at vi ikke mister kontakten med terroristene, sa tjenestemannen natt til torsdag.

Han ga ingen flere opplysninger om hvor forhandlingene står, eller om hvilke krav gisseltakerne har.

Ekstremistene har tidligere avvist vann- og matforsyninger til de 132 barna som holdes fanget.

Fortvilet venting

Omkring 200 av gislenes slektninger og familiemedlemmer var onsdag kveld og natt til torsdag samlet utenfor skolen, hvor de ventet på nyheter om gislene.

- Hva annet kan vi gjøre enn å være her ute? Ingen av oss får sove, sier moren til ett av barna som holdes fanget i skolebygningen.

Sammen med venner og familie venter også russiske Ljudmila på nyheter om sin ni år gamle sønn Anton.

- Jeg er trøtt, jeg vil ikke snakke. Han er der nede, vi må bare vente, sier hun.

Ilan så barnebarnet Regina på to og et halvt år gå til skolen onsdag morgen sammen med en nabo som ville vise henne feiringen av starten på skoleåret. Da de tungt bevæpnede ekstremistene kom, ble de to jaget inn i bygningen. Reginas far måtte senere på dagen gi opp forsøket på å ta seg inn i skolen. Gisseltakerne er på vakt og skyter mot alle som forsøker å nærme seg.

Det er foreløpig uklart hva gisseltakerne krever, men enkelte meldinger går ut på at de forlanger at alle russiske styrker trekkes ut av Tsjetsjenia.

Bush tilbyr hjelp

USAs president George W. Bush tilbyr sin russiske kollega Vladimir Putin all den hjelp han måtte ha behov for i forbindelse med gisselaksjonen i Nord-Ossetia.

- Bush har fortalt president Putin at vi står sammen med det russiske folket i denne tiden. Våre tanker er hos dem. Og vi har tilbudt dem all den bistand de måtte be om med tanke på gisselsituasjonen, sier Bushs talsmann Scott McClellan.

- Vi står side om side med Russland i krigen mot terror. Vi fordømmer på det sterkeste denne gisseltakningen og terrorangrepene som nylig er skjedd, legger han til.

FN krever løslatelse

FNs sikkerhetsråd hadde også et hastemøte om gisseltakningen onsdag kveld, og forsamlingen krever at de omkring 300 gislene må løslates umiddelbart og uten betingelser. Rådet fordømmer på det sterkeste gisseltakningen, som i en uttalelse beskrives som en avskyelige handling.

FN ber alle stater om å samarbeide med de russiske myndighetene i deres bestrebelser på å finne og stille til ansvar de som står bak gisselaksjonen.

Sikkerhetsrådet fordømmer samtidig også de andre terrorangrepene som har rammet Russland den siste tiden.

NTB

<B>REDDET:</B> Rundt 50 barn klarte å rømme da gisseltakerne gikk til aksjon.