UAVHENGIGHETSPLASSEN I DAG:  Etter noen svært blodige dager var det i dag roligere på Uavhendighetsplassen i Kiev etter at opposisjonen og presidenten undertegnet en avtale. Den russiske diplomaten Vladimir Lukin var tilstede under forhandlingene av avtalen, men er usikker på hvilken rolle Russland vil ha i Ukraina framover. Foto:  REUTERS/Vasily Fedosenko
UAVHENGIGHETSPLASSEN I DAG: Etter noen svært blodige dager var det i dag roligere på Uavhendighetsplassen i Kiev etter at opposisjonen og presidenten undertegnet en avtale. Den russiske diplomaten Vladimir Lukin var tilstede under forhandlingene av avtalen, men er usikker på hvilken rolle Russland vil ha i Ukraina framover. Foto: REUTERS/Vasily FedosenkoVis mer

Russland «forstår ikke» sin rolle i Ukraina

Diplomat forvirret over den siste utviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands utsending til Ukraina, Vladimir Lukin, sier litt forvirret ved hjemkomsten til Moskva fra Kiev noe som kan være avslørende. Brått ser EU ut ut til å ha vippet Russland av pinnen i Ukraina.

-Tingene er sånn at vi ikke helt forstår hva vår rolle er her, sa han til nyhetsbyrået Interfax, som er brakt videre av nyhetsbyrået Reuters.

-Visse spørsmål gjenstår, konsultasjoner vil fortsette, dette er en normal prosess, sier Putins mann.

- Vi snakket, vi klargjorde våre standpunkter. Vi vil fortsette våre konsultasjoner, i den forstand at det fremdeles naturligvis er framgang, fortsetter han.

- Når det gjelder dialogen mellom de ukrainske sidene er det deres sak. Vi er vitner her, sier han også.

- Vi ønsker å være nyttige uten å blande oss inn i de indre anliggendene i dette landet, uten å påta oss forpliktelser som ikke er helt klare, sier diplomaten.

Dette virker som en diplomat som ikke helt vet hva han deltar i og som derfor er temmelig rådvill. Både er Russlands rolle uklar, og landet vil ikke påta seg uklare forpliktelser i Ukraina, som i forbifarten nevnt er økonomisk konk, aldeles vanstyrt og i politisk full forvirring.

Til side for dette har Russlands utenriksminister, Sergei Lavrov, hatt en samtale med utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, hvor han ba EU fordømme «radikalere»som er ansvarlige for volden.

Russland har ikke undertegnet avtalen i Kiev mellom presidenten og opposisjonen, opplyser utenriksdepartementet i Mskva. Men dette betyr ikke at «Russland ikke ønsker et forlik», heter det.